Bästa hundbädd? – 7 hundsängar med toppbetyg

Artikeln innehåller reklamlänkar

0
18342
Bästa hundbädd och hundsäng enligt de som köpt.
Sova i soffan är ju gott men nu är det dags att ge hunden en egen bädd. | Foto: viviros/Pixabay CC0 1.0

Hur många timmar sover en hund egentligen?

Hundar sover mer än människor i genomsnitt. Fullvuxna hundar sover i genomsnitt 12-14 timmar per dygn. Detta är alltså i stort sett halva dygnet. Valpar sover ännu mer. Där får man räkna med cirka 18 timmar om dygnet.

Antalet timmar varierar beroende på omgivning, hundras, kön och ålder så ta siffrorna med en nypa salt. Hundar gör inte heller som människor som samlar all sömn under natten (vi försöker i alla fall). De tar sig istället en tupplur lite då och då under dagen och kan snabbt vakna till när det kommer någon genom dörren.

Gå direkt till listan

Vilken storlek skall hundbädden ha?

Det finns inget värre än en för liten säng. Det tycker nog de flesta. Därför gäller det att ta reda på vilken storlek som behövs. Börja med att mäta hur lång din hund är från nos till svans. Lägg gärna till 20-25 cm. Försök att göra en uppskattning hur stor säng din hund skulle behöva för att inte behöva sova med fötterna utanför. De flesta modeller finns i två eller fler storlekar.

Säng till en valp

Har du en hund som inte är fullvuxen så kan det vara bra att köpa en lite större säng så du inte behöver byta ut den så fort. Om du har en valp och du inte vill köpa en liten säng nu och en större senare så kan du lägga filtar eller ett täcke i en större hundbädd så din valp känner sig trygg. Sängmodeller som har en lite högre mjuk kant runt hela sängen kan hjälpa valpen att känna sig trygg.

Säng till en äldre hund

För äldre hundar kan det vara skönt att ha en modell som inte har så hög kant när den skall gå i den. Gamla leder kan också må bra av rätt sorts madrass och material i sängen. Har du väldigt kalla golv så bör du kontrollera att kylan inte tar sig upp i din hunds säng. De flesta hundbäddar isolerar redan en del mot underlaget men vill du hjälpa till och minska kylan underifrån så kan man klippa till ett gammalt liggunderlag och lägga under. Detta kan göra underverk.

Man det är ju lika vanligt med för varm sovplats. Även här finns det modeller som står på ben och låter luft strömma under bädden. Mer om detta nedan, där en sådan modell finns med på topplistan.

Vilken form är bäst?

Det kan vara bra att kontrollera hur din hund faktiskt sover. Gillar den att ligga utsträckt eller kryper den ihop till en boll? De flesta hundar byter såklart ställning precis som vi människor men det kan ändå ge en fingervisning om vilken modell som skulle passa.

Det kan till exempel vara lättare att sträcka ut i en rektangulär hundbädd. Men gillar hunden att krypa ihop så kan en oval vara perfekt.

Vilken typ av hundsäng skall man köpa?

Det finns sovplatser som bara är en matta och det finns ortopediskt hjälpande madrasser för känsliga eller äldre hundar som fått problem med leder eller muskler. Men du behöver inte ha en gammal hund för att den skall uppskatta en riktigt mjuk bädd. Detta gillar de flesta hundar oavsett ålder.

En lite självisk aspekt är ju även utseendet på sängen. Är du intresserad av inredning och mån om hur ditt hem ser ut. Ja, då vill du ha en säng som är snygg. Detta finns det också gott om. En läcker hundbädd kan lätt bli en snygg inredningsdetalj i ett hem. Se våra exempel nedan.

Hur vet jag om min hund kommer gillar sin nya säng?

Detta kan vara knivigt. Jag har läst massor med kommentarer från användare inför den här artikeln. Där blir det ganska tydligt att detta är något man inte kan veta i förväg. Några berättar om att bädden de hade innan inte var populär men den nya älskades stort av hunden.

De flesta berättar faktiskt att hunden gillade sin nya säng (av de vi valt ut här) vilken det än var. Att få en egen plats som är lika mysig som TV-soffan kommer troligen att gillas stort.

Prova detta med en ny säng

Hundar är ju känsliga för lukter och en ny säng luktar inte “som vanligt”. Har din hund haft en filt eller annan sak kring sin plats så kan det vara bra att lägga i denna i den nya sängen. Då är det större chans att den kommer att trivas när den känner igen doften. Det kan också gå bra med en kudde, tyg eller klädesplagg som “luktar familj.”

 

Köpa flera sängar till sin hund?

En användare tipsar om att faktiskt köpa flera bäddar. Din hund vill såklart vara där du är så när du byter rum så kan det vara bra att det finns ett ställe som är ok att vara på även där. Det kan alltså vara ett alternativ att ha en hundbädd i varje rum som du själv brukar vara i. Där du är – där vill din hund vara.

Ett annat tips säger att man annars kan flytta med den bädden som man har till det rummet man är i så hunden kan få vara med. Prova och se vad som fungerar bäst för dig och din hund.

Hundbäddar som fått bra betyg av köparna

Varför tipsa om något som inte är bra? Onödigt tyckte vi och samlade istället ihop några av de mest populära hundsängarna bland de webbutiker vi har kontakt med. Betyget är oftast baserat på kundrecensioner. Detta är listan med storsäljare men också någon som har det där lilla extra. Jag tänker då närmast på Antoinette bädden med rokoko ben av ek (missa inte den  nedan).

Den här listan innehåller några riktigt bra och bekväma hundsängar som förhoppningsvis kommer att bli din hunds favoritplats. Jag har inför den här artikeln läst massor av kundrecensioner (så du slipper läsa dem) och här är resultatet, några av de mest populära enligt de som köpt – det bästa i hundbäddsväg just nu.


Cozy Cord

★★★★★ (4.8) Extra mjuk med hög kant

Bild: Zooplus

Mycket populär hundbädd – Cozy Cord (Zooplus) från den engelska tillverkaren Rosewood. Snygg, stilren med grå bred manchester på utsidan. Insidan är täckt av cremefärgat mjukt plyschigt tyg.

Det går att slänga in hela bädden i tvättmaskin så länge man håller sig till 30 grader.

Den har en ganska högkant runt om med en lite lägre ingång på framsidan.

Finns i flera storlekar med olika höjd på kanten runt om.

 • Hög komfort
 • Snygg
 • Lättskött och tvättbar (30°C)

Så här berättar de som köpt den

 “Älskad av alla direkt” skiver en som köpte den. En som köpt den skriver att den “såg ut att vara i minsta laget” men räckte fint till deras dalmatiner. En annan köpare blev även “förvånad hur stor den var”. “Så super bra”, skiver en annan matte “Förstörs ej vid tvätt” skriver hon och avslutar med “Bäst helt enkelt”.


Bia Hundbädd

★★★★ (4.1) Slitstark kennel-favorit

Foto: © Biabed

En rektangulär hundbädd i kraftigt konstläder tillverkad av svenska Bia beds (Vet Zoo). Fylld med freonfri polyeter (rejäl skumgummi) som ger ett bra stöd för både stora och små hundar. Bädden ringas in av rejäla kanter som ger ett bra stöd för huvudet (eller utskjutande ben).

Detta har blivit en populär hundbädd hos uppfödare som valplåda då den är lätt att torka av och hålla ren. De mjuka kanterna håller valparna inne (ett kort tag i alla fall). Svensktillverkad favorit som finns i flera storlekar och färger. Jag länkar till den grå modellen som fått mest kommentarer från köpare.

 • Enkel snygg form
 • Stoppning som klarar olika vikter
 • Konstläder som är lätt att hålla rent

Så här säger de som skaffat en (Arken Zoo)

En som köpt denna bädd till sin tik säger att det är “nog det bästa som hänt henne. Hon lämnar den aldrig!” (Missa inte bilden på Svea i kommentarerna på länken). En annan köpare säger det har blivit “hundarnas favoritplats… ännu skönare blir den med ett skönt överdrag på.” “Toppen på alla sätt” säger en i kommentarerna där man hittar en ägare som “…har två stycken hemma.”


Bia Oval hundbädd – “Favorit med fin form”

★★★★★ (Populär på Vet Zoo)

Oval hundbädd från Bia bed. En mycket populär hundsängs modell.
Foto: © Bia Bed

Bia tar hem både första och andra platsen av de hundbäddar som är mest populära på VetZoo. Den här ovala hundbädden från Bia (Vet Zoo) har samma tåliga material som övriga bäddar från Bia. Polyesterstoppning som ger bra stöd och avlastning för hundar med trötta leder.

I butiken berättar man att även denna modell är populär som valplåda hos uppfödare. Materialet är mycket tåligt om man går på de kommentarer om andra Bia-produkter. Enligt de som köpt den rektangulära modellen så står bädden emot “sylvassa valptänders gnagande”.

En annan smart egenskap är att den går att rulla ihop och därför är enkel att transportera om man skall ta med den i exempelvis bilen. Denna ovala skönhet finns i hela åtta olika storlekar så det finns bra med alternativ om man vill hitta en som passar. Finns också i ett par olika färger. Jag gillar dock svart.

 • Fin oval form.
 • Bra stoppning med stabila kanter.
 • Tåligt konstläder som är lätt att hålla rent.

Ortopedisk hundsoffa med memory foam

★★★★★ (5.0) Toppsäljare och mycket omtyckt

Kass bild, jag vet 😉 Se den riktiga bilden på länken .

Den här gråa hundbädden av soffmodell (Zoo Plus) verkar vara en riktig storfavorit bland de som köpt en. För de hundar som vill ha några extra sköna nätter eller har lite ont i lederna så är detta en lämplig säng enligt de som köpt. Sängen är fylld med Memory foam som numera är välkänt från både kuddar och madrasser för människor (till och med IKEA har nåt liknande i en kudde jag köpte). Bra att det kommit även till våra bästa vänner.

Madrassen med “minne” anpassar sig efter kroppen och “avlastar på så sätt lederna och ryggraden”, skriver man. Hundsängen har lite styva kanter som ger den en bra “sofform”. Överdraget går att ta av och tvätta i 30°C.

 • Bra madrass som avlastar rygg och leder.
 • Extra höga kanter där Fido kan vila huvudet.
 • Rena former som passar hemma hos de flesta.
 • Avtagbar klädsel.

Så här säger de som köpt

Här är det inte en dålig kommentar faktiskt. Alla tycks överväldigade. En som lämnat högsta betyg skriver så här om storleken,”har en rottweiler och köpte största storleken, han har gott om plats.” En annan köpare skriver att den är “som en dröm för vår gamla hund”. “Vår 9åriga Portugisiska vattenhund älskar den från första sekund” säger en som även kallar den för en “Superbra hundbädd” 


Hundsäng på ben – “svävande hundbädd”

★★★★★ (4.7) “Innovativ” och mycket populär

Svart hundsäng på ben med svart stålrrör
Ett ord: Stilren. | Bild: VisaXL

Det här är också en mycket eftersökt hundbäddsmodell. Den här heter Snooze från @Pet (VidaXL). Svart, finns i olika storlekar. Man kallar den faktiskt “hundsoffa”. En hundbädd på ben – robust metallram i ett slitstarkt nylonmaterial som ger en bra luftcirkulation under för att hålla den sval. Även under kalla vintermånader så kan det var skönt att komma upp en bit från golvet om de är kalla. Just detta verkar uppskattat av hundar till de som köpt. Lätt att göra ren, bara att torka av med en fuktig trasa.

 • Smart och innovativ modell.
 • Sval på sommaren skyddar mot kalla golv på vintern.
 • Lätt att hålla ren.
 • Bra pris för en hundbädd/hundsoffa

Vad säger de som köpt?

Hundbädden finns att köpa i Sverige men på butiken finns tyvärr inga kommentarer från köpare. Betyget ovan är baserat på en liknande modell från Amazon i USA. När detta skrivs ligger 218 stycken 5-stjärniga kommentarer uppe på en liknande hundbädd på ben. (Alltså inte nödvändigtvis exakt samma modell men mycket snarlik.) “Lätt att montera och kraftigare än väntat” skriver en som köpt en. “Privärd“,”Glad att jag inte köpte en som kostade tre gånger mer…” en annan nöjd hundägare. En köpare hade önskat ett ännu mer hållbart material till sin hund. Har du en krävande hund som sliter hårt på material så kan det kanske vara bra att lägga ett ytterligare skydd som ett tyg ovanpå.

Läs mer: Hundsäng på ben – 5 bra hundbäddar i svenska webbutiker


Memory Oval hundbädd

★★★★★ (5.0) För arbetande, sportande & äldre hundar

Kass bild, jag vet 😉 Se den riktiga bilden på länken .

Här hittar du denna Ovala hundbädd med Memory-foam-madrass (Zoo Plus). Den här madrassen har också en kärna av “memory-foam” som gör att den formas efter den som ligger på den. Detta skall avlasta leder och ryggraden och passar både äldre känsliga hundar men också yngre. Materialet skall både anpassa sig efter kroppens form och kroppstemperaturen.

Den här modellen är fri från skadliga ämnen och är testad och certifierad (se länken). Kanten är fyll med särskilda silikonfiberflingor som skall göra det extra gott att vila huvudet mot kanten. Madrassens underdel skall även skydda mot golvkyla. I mitten en teddypäls som sätts fast med kardborreband. Lätt att ta av och går att tvätta i 40° C. Finns i tre olika storlekar.

 • Bekväm Memory-foam-madrass
 • Genomtänkt med flera testade material
 • Låg kant – lätt att kliva i den
 • Lös tvättbar filt
 • Anti-halkbeläggning under

Så här säger de som köpt hundbädden

En hundägare vars hund fått diskbråck berättar att “Han väljer alltid den här framför andra sovplatser” och säger också att “Även min yngre hund föredrar den här…” En annan tycker att det är en “Riktigt bra och prisvärd säng!” En vars hund har problem med höfterna tycker att det är “Inga problem att komma i och ur den..”


Kerbl Oxford Place – Svart och björnbär

★★★★ (4.0) Robust och tvättbar

Bild: VidaXl

Ännu en populär hundsäng som nu finns hos ett par svenska webbutiker. Mjuk men ändå tålig i form av en rektangulär kudde. Kerbl Oxford Place (VidaXL) har ett överdrag som går att ta av med hjälp av ett blixtlås.

Överdraget skall vara lät att torka av och är tvättbart i 30 grader. Funkar både inne i köket och ute på altanen. En som köpt berättade att de tog två på samma gång. Kanske inte så dumt. (Det ser ju mindre rörigt ut om de matchar liksom.) Modellen finns i två olika färger. En brun och en med björnbärs-röda kanter och svart insida.

 • Snygg
 • Tålig
 • 100% polyester
 • Tvättbar

Så här säger de som köpt

I kommentarer från köpare runt om på nätet så är betyget bra. “Jag är verkligen nöjd och hunden gillar den med…” “Super kvalitet!” “..beställde två, en till vardagsrummet och en till altanen” En nöjd men ändå orolig köpare påpekar att den är “…bekväm men materialet gör ljud och min hund har inte vågat gå i den…” Det kan vara något att tänka på om din hund är känslig för ljud. “Praktiskt och lätt att rengöra” säger ännu en som köpt.

Bonus 1:  Drottningtron i rokoko stil – lyx till max

★★★★★ Garanterat samtalsämne

Antoinette - Lyxig hundbädd för den inrednings medvetne.
Bild: Doggie.se

Denna hundbädd är något utöver det vanliga. Att kalla det en säng blir för futtigt. Detta är inget annat än en kunga- eller drottnings-tron av högsta klass. Blå-grå sammetsplysch något upphöjd över marken på kurvade träben av ek i rokokostil. På toppen en matchande kudde med insydda knappar. Tyget på kudden är avtagbart och kan tvättas i 30°C. Resten av möbeln (ja, jag kallar det en möbel) är teflonbelagt och blir därför smuts- och vattenavstötande. Jag har inte lyckats hitta några användarbetyg på denna fantastiska hundsäng så jag tipsar om den bara baserat på utseende, design och material. Här köper du Antoinette Fusil bädden (Doggie.se) 

 • Extravagant
 • Lyx
 • Snygg
 • Något dyrare än andra bäddar – men det är väl nästan meningen i det här fallet.

 Bonus 2: Cozy Coach Luxury Purple

★★★★★ Lila plysch-dröm för hunden

Puppy Angel - Lila plysch-drömbädd för hunden
Bild: Doggie.se

Jag bara måste ta med denna hundbädd. Betyget är mitt egna och då jag inte kunnat hitta några recensioner från köpare på denna modell. En mjuk och skön säng för de som klarar sig på 50-60 cm. Hela toppen är klädd med lila plyschliknande material. På ena insidans vägg ett stort sytt emblem i guld med texten “Puppy Angel”. Från mitten och nedåt mot golvet till undersidan så övergår ytan i ett annat svagt rutat tyg i svart med silvergrå tråd. Mycket smakfullt om man har rätt hund för detta. Modellen har en mjuk, ganska hög kant runt hela dynan. Kudden som ligger i botten går att ta ur. Undertill så är ytan halksäkrad. Materialet är 100% polyester. Måste ses! Kolla in denna modell som kallas Puppy Angel (Doggie.se) här.


Bästa hundbädd 7 hundsängar med toppbetyg
12 timmar sömn per dygn – då behöver även en hund en bekväm säng. Här är en lista med sju hundbäddar som fått höga betyg från de som köpt en. | Foto: MeHe/Pixabay CC0 1.0

Utgå från vad din hund tycker

Det finns många saker att väga in innan man köper en skön säng till sin hund. Det går ju aldrig att helt säkert förutspå vad hunden kommer att tycka. Detta vet man inte förrän det står en ny skön sängplats på golvet. Först då får man svaret på om man valt rätt. Men med tanke på att de gärna lägger sig både i sängen och soffan så borde något mjukt, varmt och tillåtet vara uppskattat av de flesta hundar.

Lycka till!