Bästa hundtrimmer & klippmaskin med toppbetyg av köpare

Artikeln innehåller reklamlänkar

0
7729
Bästa klippmaskin & hundtrimmer till din hund - Toppbetyg
En trimmning kan göra stor skillnad. Men då gäller det att man har bra grejer. Här är listan över vilka köparna var mest nöjda med.

4 hundtrimmers och klippmaskiner som fått toppbetyg av användarna

Det finns en hel del att välja på när man skall köpa hundtrimmer. Det är också något man inte köper så ofta. Mitt tips är att alltid köpa så hög kvalitet man har råd med. Det brukar löna sig i längden. Dyra saker brukar ha lite bättre livslängd. Dessutom så har de ett bra andrahandsvärde.

Det finns nästan hur dyra maskiner som helst. Här har jag koncentrerat mig på de som har fått flera betyg av köparna och det är inte alltid de dyrare maskinerna. Mycket dyra maskiner vänder sig oftast till proffs och då får man räkna med att kvaliteten är extra bra. Intressantare blir det att plocka fram de modeller i olika prisklasser som faktiskt fått höga betyg.

Här har jag samlat klippmaskiner som fått toppbetyg av de som köpt dem. (Med toppbetyg omfattar vi här allt mellan 4 och 5.) Jag har även tittat på vad de som köpt skriver i sina kommentarer och plockat ut det bästa och en del kritiska. Men eftersom jag valt att samla ihop de högst betygsatta så har vissa inga negativa kommentarer alls (!) En del modeller finns som olika storlekar beroende på hur stor hund du har.

Längst ner i artikeln så kommer även några tips när du skall klippa din hund själv. Men först trimmerlistan.


1. Oster klippmaskin A5

★★★★★ (4.8) Toppsäljare och mycket omtyckt hundtrimmer

Detta är en riktig proffsmaskin med en rejäl motor som håller sig sval även om du klipper en stund. Skönt att inte riskera att bränna sig när man blir klippt. Robust byggd vilket borde göra att den håller ett bra tag. Maskinen känns som en dröm. Detaljer som räfflat handtag och bra precision. En bra detalj är man kan köpa nya “skär” (MyOne.se) separat att köpa till så inte maskinen luggar. Kan hända när detta blir för slött. Dessa byter du också på några sekunder. Inga skruvar behövs. Fördelen med ett stort klassiskt märke som detta är att det nästan alltid går att få tag i delar och skär.

Ur recensioner på Arken Zoo.

“Bästa klippmaskin jag haft”
“Ingen kommer upp i denna klass”
“Supernöjd”

 • Hög kvalitet som nog håller i många år
 • Finns i två storlekar
 • Något dyr för den priskänslige
 • Sorry, hittar faktiskt ingen dålig recension

Till butik (Zooplus)


2. Moser Rex Mini

★★★★ (4.4) Kraftfull maskin till mindre områden

Den här trimmern är i första hand till för att “trimma” mindre områden som i ansiktet, öronen och tassarna. Klippbredden är ändå 32 mm.

Många påpekar att den klipper tyst vilket är bra för hundar som är känsliga. Det kan vara bra med en lite trimmer om man bara vill komma åt på ställen där det är svårt att komma åt.

Lätt att klippa päls i och kring öronen tycker de som köpte denna modell. Skall du klippa annat än en mycket liten hund så behöver du troligen en större maskin. Har du däremot en ras som inte behöver annat än små-trimmas lite så är detta perfekt. Här ingår ett stålskär, rengöringsborste och skärolja.

Ur recensioner på Arken Zoo.

“Den här slår allt”
“Liten, lätt, smidig och tyst”
“Funkar bra men blir jättevarm snabbt”

 • Liten och tyst
 • Lätt att ha i handen
 • Mycket för pengarna

Till butik (Zooplus)


3. Moser Rex

★★★★ (4.3) Slitstark för hundar utan underhull

Ännu en hundtrimmer från Moser på topplistan. Det här är en lite större maskin som det skall gå att klippa rejält med päls.

Med ett blad av stål är denna lite större Moser en kraftfull och tyst maskin. Här får du en klippbredd på 46 mm. Klipplängden är justerbar mellan 0.1 och 3 mm.

En sladd som mäter 3 meter gör att du kan stå en bit från väggkontakten. Medföljer två kammar  och olja.

Ur recensioner på Arken Zoo.

“Till en hund där pälsen inte är jättetät “
“Det bästa köp vi gjort”
“Något tung och klumpig men fyller helt klart sin funktion!”

 • Lätt att hålla ren
 • Tystgående
 • Prisvärd
 • Något tung

Till butik (Zooplus)


4. Pet Clipper CP-9000

★★★★ (4.0) Prisvärt alternativmärke

Ett lite mindre känt fabrikat tar sig in på marknaden på ett smart sätt. Deras trimmer är betydligt billigare än de andra märkena. I synnerhet billigare än Oster.

En av de viktigare sakerna på en trimmer är som bekant själva rakhuvudet. Det som medföljer verkar var av bra kvalitet men maskinen är kompatibel med alla Osters rakhuvuden.

En person som köpt den tycker att den låter en del men den blir å andra sidan inte så varm trots att man kört en lång stund.

Ur recensioner på Zoo plus.

“Varför betala för ett dyrt märke”
“Så snabbt har min hund aldrig blivit klippt”
“Inte funktionell för en pudel”

 • Prisvärd
 • Kompatibel med Osters rakhuvuden
 • Lång sladd
 • Ganska tyst

Till butik (Zoo plus)


De bästa klippmaskinerna?

Jag har inför den här artikeln läst genom hundratals kommentarer och recensioner från kunder som köpt och använt olika klippmaskiner till sina hundar. Det finns ännu dyrare modeller som jag hoppat över då de bara riktar sig till personer som rakar hundar hela dagarna. Har du detta som jobb så är det bara dyraste och bästa märket som gäller. Men för alla oss andra så gäller det att hitta en balans mellan bra kvalitet och bra pris. Det är detta kunderna vittnar om i sina kommentarer. Har du hittat en modell du tycker är ännu bättre eller platsar i listan, hör av dig så kan vi uppdatera artikeln och förhoppningsvis göra den ännu bättre. Lycka till med ditt köp. Nu till hur du kan använda din nya trimmer.


Så klipper och trimmar du din hund själv

Bästa klippmaskin & hundtrimmer till din hund - Toppbetyg
Väldigt tovigt fick bli ganska kort. | Foto: sakerhund.se

Har du hamnat på den här sidan så tillhör du troligen dem som tröttnat på att betala dyra pengar för att klippa din hund. Det blir såklart bra om man använder en proffs-firma men också dyrt i längden. Varje gång man är där tänker man… “Detta borde jag gjort själv.” Är du beredda att prova och bättra på din hunds päls lite så kommer några bra tips.

Att klippa sin hund själv med en trimmer är såklart lättare sagt än gjort men det är något de flesta kan lära sig med lite träning. Hela processen kan ta mellan 15 och 20 minuter.

Börja med att tvätta och borsta pälsen

Det gör allting lättare om man får bort alla tovor och framför allt mindre smärtsamt. Det bästa är såklart om du regelbundet borstar ur pälsen på din hund. Detta lite beroende på vad den har för päls såklart. Långhåriga hundar tenderar ju alltid att bli toviga. Och när detta väl hänt så är det ganska svårt att “bara trimma lite på ytan” med ett bra resultat. Är pälsen riktigt tovig så finns ibland inget annat att göra än att “köra en får-klippning”. Inte så snyggt men nödvändigt i vissa fall.

Skaffa rätt verktyg

Du kommer att behöva en trimmer, en kam och en borste. Det finns olika knivblad beroende på vilken päls din hund har. Kolla om det går att skifta på den modell du har och fråga gärna i butiken om vilken modell på blad som passar just din hunds päls. En bra vägledning är faktiskt recensionerna under produkterna där personer som redan köpt och provat berättar vad som passade just deras hundras.

Kolla om din hund ogillar ljudet från trimmern

Prova lite i luften och se om du kan få den att vänja sig med ljudet. Ett sätt kan vara att ha trimmern på men lägga den åt sidan och samtidigt klappa hunden som om du “klippte” den. Ju tystare trimmer desto bättre.

Klipp en sista gång hos ett proffs

Passa på att fråga om det är något speciellt man skall bör tänka på med just din hunds päls och ras om man skall klippa den själv. Var med och titta och be dem berätta hur de gör. Var inte rädd för att fråga. De är vana vid att kunder kommer och går.

Ta reda på hur din ras “skall se ut”.

Det är såklart fritt med lite kreativitet. Men oftast så kan det vara bra att veta hur rasen traditionellt skall klippas. Ta en titt på någon klubbs-hemsida för din ras. Där finns ibland också klipp-tips.

Dags att börja klippa

Ställ hunden på en bra arbetshöjd för dig själv. Helst på ett trimbord om du har. Håll i hunden medan du klipper för att undvika plötsliga rörelser som kan göra att du klipper fel.

Börja att klippa i nacken och fortsätt längs ryggen och sidorna mot bakbenen. Först ena sidan och sedan den andra.

Tänk på att alltid ha ett skarpt blad. Annars kan den nypas och lugga lite medan man klipper. Det är inte så skönt för din hund.

För maskinen ganska långsamt framåt och undvik att tryck för mycket. Då kan det lätt bli “ränder” och ojämnt.

Klipp i samma riktning som håren växer

Klipp alltså “med” håren. Klipper man i motsatt riktning kan det bli lite ojämna ränder.

Trimmern kan bli varm

Tänk därför på att stänga av den med jämna mellanrum så den får svalna. En riktigt varm trimmer kan bränna din hund. Känn på den mot baksidan av din hand för att kontrollera.

Värmen kommer från friktionen från pälsen men också om bladen börjar bli torra. Du hör om den börjar gå trögt. Då behövs nån droppe olja som oftast medföljer. Är den slut eller bortappad så går det bra med en droppe matolja som raps eller liknande. Kolla även bruksanvisningen hur ofta detta behövs.

Det är oftast bladen som blir varma så har du ett extra skärblad så kan du ju byta med jämna mellanrum så hinner det andra svalna under tiden. Detta kan nog behövas om du skall köra flera riktigt håriga hundar samtidigt.

Börja klippa tidigt

Ju tidigare du börjar trimma och klippa din hund desto snabbare vänjer den sig. Det gör också att den håller sig lugnare när den blir klippt. Och det gör det ju mycket lättare för dig.

Lycka till!

Källa: Baserat på goda råd och tips från cesarsway.com