Så mycket väger din hund om du krockar

0
2175
Så mycket väger din hund om du krockar
Elefanter i baksätet. Ja den gamlaklassiska jämförelsen är faktiskt sann. Din hund kan väga mer än så om det vill sig illa. | Foto: JosepMonter/pixabay CC0 1.0

Måste en lätt hund sitta fast i bilen?

Detta är ett av de klassiska misstagen när det gäller säkerhet i samband med bilåkning. Svaret är ja. Din hund måste på något sätt sitta fast under bilkörning. Jag skriver mer om hur din hund åker säkert och vad lagen säger här.

Bara för att saker väger lite i normalt tillstånd så betyder det inte att de skulle vara ofarliga vid en krock. Det är lätt tro att effekten inte är så stor. Detta skulle kunna stämma men bara vid mycket låga hastigheter. Faran ökar mycket tidigt i hastighetsskalan och du behöver inte komma upp i stora hastigheter för att det kan bli stora risker. Mer om detta snart.

Vad händer med hunden om man krockar?

Det som bland annat händer vid en krock är att din hunds relativa vikt ökar vid en negativ acceleration. Ok… en enklare beskrivning är – din hund väger mer vid en krock eller hastig inbromsning.

din hund väger mer vid en krock eller hastig inbromsning

Som alla vet gör en kraftig inbromsning att allting i bilen vill åka framåt. Alla lösa föremål som mobiltelefoner, muggar, väskor kommer att försöka flyga mot framrutan om det inte finns något som stoppar dem. Det samma gäller din hund. Detta är såklart något du vill undvika till varje pris.

Hur mycket väger en hund vid en krock?

Hundens viktVid krock i 50km/timVid krock i 90km/tim
2 kg80 kg256 kg
5 kg240 kg 768 kg
10 kg400 kg1280 kg
15 kg600 kg 1920 kg
20 kg800 kg2560 kg
30 kg1200 kg3840 kg
40 kg1600 kg5120 kg
50 kg2000 kg6400 kg
60 kg2600 kg8320 kg

Jag blev faktiskt förvånad att vikten (den relativa då alltså) ökade så kraftigt redan vid 50 km/tim. För att inte tala om vad som händer i exemplet med 90 km/tim! Jösses!

Så åker din hund säkert i bilen

Antingen måste den sitta i en hund bur eller så skall ett speciellt hund-säkerhetsbälte användas för att det skall bli en säker resa. Här jämför jag två av de säkraste svenska hundburarna för bilen.

Så packar du säkert i din bil

Det handlar så klar inte bara om att säkra din hund under resan. All packning i en bil kan vara farlig för alla passagerare i bilen. Även för din hund. Därför gäller det att packa säkert. Kontrollera vad högsta tillåtna vikten på lasten är tillsammans med passagerarvikten. Förarens vikt skall inte räknas in.

Börja med att säkra alla småsaker. En liten kamera på ett kg väger hela 40 kg vid en krock i 50 km/tim. Ha därför allt som du inte behöver ha framme i väskor eller handskfack. Placera väskor i bagagen. Börja med att ställa dem mot baksidan av ryggstödet så de inte kan röra sig framåt. Komihåg, allt löst vill mot framrutan. Står de lösa och får upp fart innan de slår i något kan de göra större skada.

Försök att placera saker lågt. Ett bra ställe är på golvet vid passagerarsätet fram. Vid en inbromsning så kan saker som ligger här inte komma längre fram i bilen och inte heller komma flygande förbi eller mot någon.

Bagageutrymmet kan vara ett bra ställe om det går att säkra allt du ställer där. Bäst är såklart om det finns ett lastnät eller lastgaller mellan bagaget och baksätet. Finns det säkerhetsöglor så kan du fästa remmar i dina väskor så de håller sig på plats. Dessa klarar inte hur mycket vikt som helst men kan hjälpa en del.

  • Kontrollera bilens maxlast
  • Ha så lite saker som möjligt löst
  • Säkra med remmar
  • Placera saker lågt och långt fram

Viktigt att hundburen är ordentligt fastsatt

Om du har en hundbur monterad där bak är det mycket viktigt att den är säkert fastsatt på rätt sätt. Underskatta inte faran med en lös hundbur i bilen. Detta kan bli mycket farligt då en bra hundbur väger en hel del. Särskilt om det är en hund inuti. Följ aviseringarna noga för hur hundburen skall monteras innan du åker iväg. Här har jag skrivit en hel artikel om hur du monterar hundburen i bilen.

Bästa sättet att trevlig resa

Med en hund i bilen är det bra för alla att ta regelbundna pauser. Det kan vara bra att ha med sig vatten i en flaska även till hunden. Det är inte alltid det finns vatten på rastplatser eller parkeringar. Var ute i god tid.

Ta det lugnt i trafiken

Planera in pauser redan innan resan startar. Håll avståndet till andra fordon och följ hastighetsbegränsningarna. Där har du ett bra recept för en lyckad färd med bilen.