Bästa hundbur till bil – Mim eller Artfex – Stort test

Denna artikel innehåller oberoende utvalda reklamlänkar. Läs mer.

0
16020
Bästa hundbur till bilen - Artfex eller Mim Variocage
Foto: Pressbilder med tillstånd från Mim Safe och Artfex.

Den ultimata guiden för dig som skall välja hundbur till bilen. Vi jämför Mim Variocage med Artfex som är två av de populäraste svenska hundburarna.

En hundbur säker för både för hund och passagerare

Förr eller senare så skall din hund åka med i bilen. Det är kanske lockande att låta den sitta med någon i baksätet men detta är faktiskt inte tillåtet. Sedan några år tillbaka måste hundar som åker med i bilar vara säkrade. Antingen med ett speciellt säkerhetsbälte som är avsett för hundar, ett skyddsgaller eller i en hundbur.

Ett bilbälte eller sele till hunden är smidigt i vissa situationer men skall du åka långt och är extra mån om din hunds och din egen säkerhet så är en transportbur troligen det bästa alternativet. Här har jag förresten skrivit om hur mycket din hund väger vid en kraftig inbromsning eller krock. Det är inga småsaker som kommer flygande om det vill sig illa. Vikter på upp till ett ton vill man inte ha i nacken när man är ute och åker.

I denna artikel:

Mim eller Artfex – vilken hundbur skall jag ha?

Det finns en uppsjö av märken och fabrikat. Jag har valt ut två Hundburar som båda är mycket bra. Både Mim och Artfex är välkända tillverkare hos många hundägare. Men det kan vara svårt att jämföra dem på ett bra sätt. Jag har inför den här artikeln varit i kontakt med samtliga tillverkare jag skriver om samt RISE Research Institutes of Sweden (tidigare SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut)Båda hundburarna tillverkas helt och hållet i Sverige och har fått mycket goda betyg av köpare och användare. Men de har en hel del olikheter. Här drar jag igenom det du behöver veta innan du bestämmer dig för en av dem.

Hundburar i denna artikel

FabrikatPris frånTill butik
MIM4 995 krTill Skruvat.se
Artfex3 450 krTill Skruvat.se

Vilken storlek skall man ha på hundburen?

Vanliga frågor från hundägare är just vilken bur som passar just deras hundras. – Hur stor bur skall jag ha till en labrador på 12 kg? Faktum är att detta inte går att svara på. Det är varken hundras eller vikt som avgör vilken storlek på hundburen som är rätt.

Det är varken hundras eller vikt som avgör storleken på hundburen

Jordbruksverket har satt upp riktlinjer och regler för vad som gäller när du skall transportera din hund.

Jordbruksverkets regler

 • Transport måste ske på ett säkert sätt och hunden får inte kunna skadas under transporten.
 • Har du en bil av kombimodell så kan du ha hunden där under resan om du har den under uppsikt hela tiden.
 • För att ingen olycka skall ske under en inbromsning så måste hunden antingen vara i en hundbur / transportbur eller använda ett särskilt anpassat säkerhetsbälte för hundar.
 • Ditt fordon måste helt enkelt vara lämpligt för att transportera hunden, hålla rätt temperatur och ha god ventilation.

Minimimått på hundburen – Mät så här

Längd

Mät avståndet mellan hundens nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. Tag detta mått gånger 1,10.

Bredd

Mät hundens bröstbredd gånger och ta det gånger 2,5. Hunden måste kunna ligga ner och vända sig obehindrat.

Höjd

Hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.
Källa: Jordbruksverket

 

Så, nu vet du minimimåtten du kan ha på en transportbur till din hund. Detta är som sagt bara minimimått. Tänk även på att en valp växer snabbt.

Vad innebär en godkänd krocktestad hundbur?

I Sverige utför RISE (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) tester av hundburar på tillverkares begäran. Det finns alltså inget krav att testa en hundbur som säljs på den svenska marknaden. Man utför testen enligt en modell som kallas SPCT-metoden (Safe Pet Crate Test) där man utsätter buren för olika “olycksscenarier” (se filmer nedan).

Godkänt krocktest betyder enbart “säker för passagerarna”

Om Jorbruksverket är de som sätter upp skyddande regler för din hund så ser RISE till passagerarnas bästa. Det enda man tar hänsyn till gällande hunden är att den inte skall komma flygande och kunna skada passagerarna.

“Syftet med metoden är att prova hundburar ur ett helhetsperspektiv vad avser säkerheten både för passagerare i fordonet samt för hunden vid trafikolyckor.”
Källa: RISE

 

Det är få tillverkare som faktiskt gör tester hos RISE och har man testas så innebär det ju inte att man fått godkänt på alla punkter. Jag har bara hittat en tillverkare som öppet redovisar hela sina resultat (mer om det nedan).

Då är vi redo att dra igång de enskilda genomgångarna av respektive hundbur och tillverkare. Vi börjar med MIM.

MIM Variocage Single

Variocage, en rejäl hundbur till bilen som andas säkerhetstänk. | Foto: MIM Safe pressbild

FAKTA:

En helt Svensktillverkad hundbur med ett mycket stort säkerhetstänk. 30 år som tillverkare och utvecklare av flera innovativa lösningar med en bakgrund inom rally. När jag talar med företaget i telefon så märks det att man är mycket stolt över att ligga på den absoluta toppen när det gäller säkerhet.

MIM gör även annan säkerhetsutrustning för hundar. Bland annat en sån här krocksele till hundar (Vet Zoo) som gör att du kan ha hunden i baksätet. Det kan vara ett alternativ i vissa fall. De här burarna finns även som dubbelmodeller som gör att du får plats med två hundar i bagageutrymmet.

FUNKTIONER:

Justerbart djup

Som en liten smart egenhet så använder man sig av en teleskopliknande metod för att kunna justera djupet på buren och på så sätt ändra storleken. Det betyder att buren går att göra olika lång för att passa ditt bagageutrymmes djup medan bredden håller sig konstant. En smart lösning som gör den lätt att anpassa efter olika bilar.

Modellerna är svagt rundade i sidan för att kunna monteras både på höger och vänster sida.

 Låsbar

Grinden har gasdämpare monterade i upphängningen som gör att dörren – som har en viss vikt faktiskt – håller sig öppen. Dörren öppnas åt sidan. Här finns också möjlighet att låsa med ett inbyggt lås.

Utrymnings-lucka

Variocage har en nödutgång på baksidan. Om du skulle bli påkörd bakifrån i hög fart så kan det vara omöjligt att få upp bakluckan på din bil. Då går det att komma åt och rädda hunden inifrån genom att fälla baksätet och därefter öppna en nödlucka på baksidan av buren. Utrymningsluckan öppnas för hand med tydligt utmärkta skruvar. Den kan ju även komma till användning om man skulle förlora nyckeln till låset.

Övrigt

Du får med en gummimatta som gör att hunden får bättre grepp och gör att klorna inte repar golvet i buren. Delarna är överdragna med pulverlack som skall vara extra slitåligt. I handtagen fins det plats för lite förvaring.

“den säkraste hundburen på marknaden”

SÄKERHET: 

Detta verkar vara företagets ledstjärna. Krocktester är gjorda hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Buren har fått godkänt i SPCT-testet (Safe Pet Crate Test) och är enligt företagets egna uppgift “den säkraste hundburen på marknaden”.

En viktig sak kring säkerhet är att alla i bilen måste skyddas vid en kollision. Det räcker inte att placera en stabil stålbur i bagagen. När den kommer flygande riskerar den att skada passagerare i baksätet om den inte deformeras lite grand – och på rätt sätt. Detta verkar man ha löst på ett mycket finurligt sätt genom sin teleskopmetod där buren komprimeras vid en kollision. Detta går att se i filmklippet nedan.

KROCKTEST:

Det är inte så vanligt att tillverkare öppet redovisar krocktester. Här kan du se en videosekvens från ett SPCT-test gjort med MIM Variocage.

STORLEK: 

Transportburen Singel finns i flera olika storlekar. Eftersom den går att förlänga på djupet så har jag angett det största och minsta måttet. I tabellen nedan har jag tagit med måtten på all Singel-burar. De kan placeras på både höger och vänster sida.

Man har även en modell man kallar Compact. Här är dörren placerad 23 cm upp från golvet för att passa bilar med last-tröskel i bagagen. Compact-modellerna är även delvis gjorda i aluminium för att minska vikten. Måtten som anges i tabellen är bottenplattans dimensioner.

Storlekar – MIM Variocage Singel

Namn: SingelDjupHöjdBredd
Extra Small730-990mm590 mm555 mm
Large760-1030mm650 mm555 mm
Extra Large810-1030mm715 mm700 mm
Maximum920-1160mm845 mm700 mm
Compact L600-820mm650 mm555 mm
Compact XL600-820 mm650 mm700 mm

Ta fram ett måttband och mät din bil och jämför sen med måtten ovan. Är du osäker så är här en länk till tillverkarens hemsida där du kan du kontrollera vilken bur som passar ditt bilmärke och bilmodell.

VIKT:

Den här buren är gedigen och stabil. Som ett exempel så väger en “Singel Large” med 555 mm bredd 17 kg.  Den här buren verkar var till för att sitta där den sitter. Inget fel med det.

MONTERING:

Hundburen levereras omonterad i delar. Som vanligt kan det vara lurigt att få ihop alla delar. Det här är en bra film som visar hur man sätter ihop delarna på en Variocage. (Som en kompis skämtsamt sa: “Ja, vi behövde inte använda plåtsaxen så mycket..”)

PRIS: 

Den här buren kostar en slant  – faktum är att det troligen är den dyraste på marknaden av serietillverkade transportburar för hundar som skall användas i bil. En modell “Large” kostar ungefär 5000 kr och varierar uppåt och nedåt lite beroende på modell. En fördel med Variocage är att det är en komplett lösning och att du därför inte behöver några tillbehör gällande säkerheten. Sätt in buren i bilen och du är klar.

SÅ TYCKER DE SOM KÖPT:

Här är det höga betyg speciellt när det gäller kvaliteten. Dock lite färre kommentarer att basera ett omdöme på. Överlag mycket nöjda köpare.

 • “Utmärkt kvalité.”
 • “Möjlighet till justering är suveränt…”
 • “Skrammelfri och lätt att montera” tycker en annan köpare.
 • Någon tycker att den “kan skramla lite när vi åker på vår grusväg…”

MIM Variocage Singel

★★★★★ (4,6)

Bra

 • Säkerheten kommer först i denna lyxiga bur. Den känns verkligen som ett fort.
 • Snygg design som inte skramlar.
 • Har en nödutgångs-lucka.
 • Smart storleksjustering

Mindre bra

 • Högsta kvalitet och säkerhet kommer med ett pris – ett högt pris. Men när det gäller säkerhet så kanske det spelar mindre roll.

TILL BUTIK (Skruvat.se)

Artfex Hundbur

Omtyckt hundbur med några smarta lösningar och en del tillbehör. | Foto: Pressbild Artfex

FAKTA:

Även denna hundbur är gjord i Sverige. Tillverkningen sker i Vänersborg. När jag ringer dem, berättar den som svarar att “jag är i verkstaden nu”. Det känns skönt på nåt sätt att komma rätt in i produktionen när man vill hitta svar. Här tillverkar man även skyddsgaller till personbilar och arbetsfordon. Man gör också hundgrindar till bilen. Jag återkommer med en separat artikel om detta.

FUNKTIONER:

Detta är en transportbur tillverkad av lackerade stålrör. Väggarna är täckta med svetsat nätgaller.

Ordet “tyst” först i beskrivningen

När de själva sammanfattar hundburen på sin hemsida kommer ordet “tyst” först i beskrivningen. Lite intressant att se hur denna detalj verkar avgörande för många köpare. Detta syns tydligt bland kommentarer från användare.

Mångsidighet

På botten av buren är en gummibeklädd platta för att ge bättre grepp och komfort. En sådan ligger även på taket av buren så att den kan användas som bord om du tar ut buren ur bilen. Smart och säkert en populär lösning för många som tävlar och ställer ut sina hundar.

Nödutgångs-lucka

Även Artfex har en nödutång för hunden. Om bilen blir påkörd på ett sätt som gör att det inte går att öppna bakluckan så går det att få ut hunden åt andra hållet. Du fäller bara baksätet och öppnar luckan på baksidan. En mindre bra detalj är att det behövs verktyg för att öppna nödutångs-luckan. Inte så bra kanske då det oftast är bråttom om detta skulle behövas.

Låsbar

Grinden går att låsa och den har ett inbyggt lås med låskolv. Smidigt så länge man har nyckeln i säkert förvar. Skulle de två medföljande nycklarna försvinna så får man ta till utrymningsluckan där bak.

Valbar sida vid montering

När man monterar buren så kan man välja vilken sida av bilen man vill ha den på. Därför är den ena sidan lite välvd och passar bättre in i dagens rundade bagageutrymmen. När jag talar med tillverkaren tipsar de om att man även kan göra tvärtom. Om man väljer att ha den välvda sidan inåt istället för ut mot sidan så får man lite extra utrymme i toppen av bagaget. De som behöver få in en barnvagn kan få några extra centimetrar för att göra det lättare. Detta funkar inte i alla modeller men kan vara värt ett försök om det behövs.

Tillbehör

Krokar
Det finns en del originaltillbehör till den här buren. På sidorna kan man montera speciella krokar som gör att man kan hänga upp halsband och koppel på buren. Frågan är hur krokarna påverkar säkerheten men de kan ju sättas på efter att man tagit ut den för att använda den som trimbord. Ganska smart i alla fall.

Stötfångarskydd
Det finns även ett stötfångar-skydd av någon typ av plast eller galon. Detta fäster man på buren och viker ner över stötfångaren när hunden skall hoppa ut. Detta skyddar mot tråkiga lackskador från klorna.

Ramp
En hundramp finns också som tillbehör. Bra at ha om man vill att hunden skall kunna gå i och ur buren själv. Speciellt när man står parkerad med luckan öppen. Rampen består av två olika delar som går att skjuta ihop när den inte används. Den blir ganska liten ihop fälld. Ytan är gummerad på samma sätt som golv och tak i buren.

SÄKERHET:

Hundburen från Artfex är krocktestad tillsammans med deras säkerhetssele hos SP Statens tekniska forskningsinstitut. Testet är utfört enligt ECE-R17 som är en Europastandard för förankring av last i bil, skriver man på sin hemsida.

Krocktestad tillsammans med säkerhetssele hos RISE (SP)

Vanlig montering görs med hjälp av remmar som följer med buren. Dessa fäster man i bilens surrningsöglor. Men vill man förhindra att buren slungas framåt och belastar ryggstödet på baksätet för mycket, ja då behövs faktiskt ett tillbehör.

Vid en kollision så kan kraften framåt bli extremt stor. Buren tillsammans med hunden trycks då framåt med sådan kraft att baksätets ryggstöd kan ge vika. Detta kan medföra att buren slungas framåt så att förare och passagerare skadas. Det här gäller också om baksätet är nedfällt för att du transporterar olika prylar.

”Säkerhetssele” som den kallas är en extra förankring av transportburen med hjälp av remmar. Det är alltså denna sele som är krocktestad tillsammans med buren. Huruvida den fått godkända resultat och eller i vilka moment framgår inte av det man presenterar på sin hemsida. (Se filmen nedan.) Säkerhetsselen är ett tillbehör som säljs separat. Läs gärna mer om vad som gäller exakt på deras hemsida.

STORLEK:

Artfex hundhurar finns i flera storlekar. Modellerna som kallas LT är gjorda för bilar med “lasttröskel”. På dem sitter en plåt nederst och dörren öppnas lite längre upp för att få plats. Small LT är anpassad för en lasttröskel höjd på 140mm och Medium LT är anpassad för en som är 110mm hög. Gemensamt för dessa två modeller är också att de endast kan monteras på höger sida bak. Se tabellen nedan för de dimensioner som passar din bil. Måtten som anges är bottenplattans dimensioner.

Storlekar – Artfex hundburar

ModellDjupHöjdBredd
Small670mm500mm423mm
Small LT670mm500mm423mm
Medium830mm675mm495mm
Medium LT830mm675mm
495mm
Medium Bred830mm675mm653mm
Medium Gavel495mm675mm830mm
Medium Gavel Bred653mm675mm
830mm
Large920mm725mm653mm
Dubbel830mm675mm970mm

Här kan du se en fullständig lista över vilka modeller som passar i vilka bilar. Listan är omfattande så det kan nästan vara enklare att ta ett måttband och mäta hur stor din bil verkligen är.

VIKT:

Buren ser nätt ut men eftersom den är tillverkad av stålrör så får den ändå en betydande vikt. En Artfex Medium med med 495 mm bredd väger 16,1 kg.

MONTERING:

Så här monterar du delarna när du fått hem paketet. Det kan vara en bra hjälp att se filmen innan. “Många delar är det…”

PRIS:

En medelstor modell ligger på dryga 3 000kr. En summa som verkar tilltala de kommentarer från köpare jag läst. De flesta där tycker den är prisvärd. Vill du uppnå den testade säkerheten så behöver du även köpa säkerhetsselen separat. Den kostar när detta skrivs 400 kr. Tillsammans ger det ändå ett ordentligt lägre pris än konkurrenten i denna jämförelse.

SÅ TYCKER DE SOM KÖPT:

 • De som köpt och lämnat toppbetyg tycker att den är stor och rymlig, lätt monterad och smidig att ta in och ut.
 • Flera påpekar också att den är väldigt tyst och inte skramlar.
 • ”Smart att dörren öppnas uppåt och stannar kvar när man öppnar.”
 • ”Stabil och gedigen konstruktion” där man ger ett extra plus för gasdämparen på luckan.
 • ”Snabb leverans” (Arken Zoo) var också uppskattat.
 • Flera kunder tyckte det var bra att man kan se “genom” buren när man backar.
 • Någon tyckte den var krånglig att sätta ihop och rekommenderar att man köper en färdigmonterad.

Artfex hundbur

★★★★ (4,3)

Bra

 • Stabil men ändå nätt och smidig som gör att man troligen “orkar” ta ut den ur bilen.
 • Luftig design som går att “se igenom” när man backar.
 • Man kan själv välja höger- eller vänster-bur när man monterar den.
 • Har en nödutgång / utrymningslucka.
 • Dörren hålls uppe med gasfjäder.
 • Smart med trimbordet ovanpå buren som ger fina möjligheter.

Mindre bra

 • Säkerhetsselen borde ingå när man köper buren.

TILL BUTIK (Skruvat.se)

Jämförelsetabell – MIM Variocage & Artfex

Det kan vara svårt att hålla reda på vilket märke som har vad. Här har jag satt ihop en lista med några nyckelfunktioner med de båda burarna.

Om prod.Mim VariocageArtfex
MaterialStål, plåtdetaljer (+alum.*)Stål, svetsat galler
GolvGummimattaGummiyta
Grind riktningSidaUppåt
LåsbarJa, inbyggtJa, inbyggt
Utrymnings-luckaJaJa
Gasdämpare grindJaJa
Ca.vikt (Jfr. samma bredd)Large 17 kgMedium 16 kg
FästeRemmar golvRemmar golv**

* MIM’s compact-modeller är delvis gjord av aluminium.
** Säkerhetssele måste köpas separat.

Sammanfattning

Det är ett ganska jämt lopp mellan dessa två hundägarfavoriter. Båda har massor av kommentarer från köpare som är nöjda. Frågan är vad man skall prioritera när man köper en hundbur. Hög säkerhet är något de flesta eftersträvar. Men till vilket pris? Tillbehör och smarta funktioner spelar såklart in om man vill ha en mångsidig lösning. Valet är ditt. Jag hoppas jag gjort det lite lättare att hitta det alternativ som passar just dig och din hund.

Lycka till!