Hur mycket skall en valp äta per dag – snabb fakta

Innehåller en reklamlänk som ger oss provision. Tack!

0
93690
Hur mycket mat skall valpen äta och hur ofta?
Det enkla svaret är att det står på på foderpåsen. Där finns en tabell som talar om hur mycket du skall ge din valp. | Foto: Säker Hund.se

Hur mycket mat skall jag ge min valp att äta?

När man fått en ny valp i familjen så blir maten snabbt en fråga. Hur mycket foder behöver valpen egentligen? Man vill nu inte ge den för lite så den får i sig fel mängd näring. Och efter att ha sett tjocka hundar på SVT’s ”Sveriges feataste hundar” så vill man ju inte hamna fel där heller.

- Annons -
 
💚 LoFi - Relax - Plugga - Följ på Spotify
   
Hur mycket skall en valp äta per dag - snabb fakta
Hur mycket skall valpen äta? Ganska mycket faktiskt men
hur mycket? | Foto: KaboomPicsLicense

Valpar äter ganska mycket den första tiden och behöver en hel del kalorier och näring. De kan äta mellan två till fyra gånger mer än de gör som vuxna. Det finns inga exakta mått på hur mycket valpen skall äta, bara olika uppskattningar. Även hundar inom samma ras har olika ämnesomsättning och kan behöva mer eller mindre beroende på varje individ.

Till att börja med skall du satsa på ett kvalitetsfoder första tiden. Välj ett som passar hundens storlek. På foderpåsen finns en tabell som visar hur mycket du skall ge den efter hur mycket den väger nu och vad den kommer ha för idealvikt (förväntad vikt). Måtten på påsen ger därför bara en vägledning till hur mycket som behövs.

känna revbenen men inte se dem

Som en tumregel så skall man kunna känna revbenen men inte se dem. Detta gäller på de flesta valpar oavsett ras. Valpar som växer behöver dessutom olika mycket olika perioder så därför behöver du hålla lite koll på hur mycket din valp faktiskt får i sig. Här är ett sätt.

Hur ofta skall valpen äta?

Om du fyller på matskålen rejält och sedan låter den stå framme hela dagen så är det svårt att veta hur mycket valpen verkligen fått i sig. Välj istället att ge din valp måltider vid olika klockslag (inte helt olikt hur vi själva äter).

Sprid ut måltiderna jämnt under dagen

Sprid ut måltiderna jämnt under dagen. De första månaderna så kan det behövas fyra måltider per dag med fyra fem timmars mellanrum.

Detta varierar såklart och en del hundvalpar äter tre gånger per dag.

När du ger den måltider så är det lättare att se hur mycket den äter och med vilken aptit. När valpen ätit klart så kan du prova att ställa undan skålen för att sedan ta fram den igen när det är dags att äta nästa gång.

Nu är det bara att hålla koll på hur valpen växer. Om matskålen är tom och den börjar se för tunn ut så kan du behöva öka mängden foder något. Det samma om den börjar bli för tjock. Då gäller det att justera mängden för att hitta rätt nivå.

Vilket torrfoder skall man köpa till sin valp?

Det är bra att välja ett foder som är anpassat för unghundar och valpar. Dessa foder brukar ha en anpassad mängd mineraler och vitaminer.

Träna valpen att äta torrfoder

Det är inte säkert att din valp kastar sig över torrfoder du ställt fram. Det kan många gånger behövas träning. Börja med att ställa fram matskålen med (oftast blötlagt) foder. Vill den inte ha maten och verkar ointresserad så tar du bort skålen. Prova samma sak någon timme senare och håll på tills valpen tillslut äter.

Spara pengar – köp större förpackningar

Om man jämför priset mellan en enkilos förpackning och en med 12 kg i så är kilopriset bara hälften för den större förpackningen. Det är storskillnad det. Köp alltid större förpackningar om du vill spara några slantar.

”Större förpackning = halva kilopriset”

Om du har plats så bör du köpa större förpackningar av torrfodret. Hållbarhetstiden är lång det är enkelt att förvara. Om du har lite plats i köket så kan du hälla över mat i en burk medan resten av maten står någon annanstans.

Vad räknas som torrfoder?

Ett foder som innehåller max 14% vatten kan kallas för torrfoder. Det innehåller oftast torkade eller frystorkade ingredienser. Torrfoder till hundar brukar innehålla Havre, korn, ris, vete, majs, torkat kött, vitaminer och mineraler som skall passa olika hundraser i olika storlekar. Det finns både speciella sorter för vissa hudraser men också torrfoder som skall passa alla sorter.

behöver använda käkarna och tänderna

Hundar behöver använda käkarna och tänderna så därför kan det vara lämpligt med torrfoder. Detta har ett visst tuggmotstånd till skillnad från matrester eller annan ”mjuk” hundmat. Om hunden inte gillar tuggben eller liknande så kan torrfoder göra stor nytta även här.

Sluta med valpfoder i tid

Hund foder som är anpassat för valpar innehåller väldigt mycket energi. Därför bör man inte hålla på med detta för länge. Då finns det risk att hunden lägger på sig för mycket och blir för tjock. Du märker om det är dags att byta om hunden föredrar annat än valpmaten eller om den ökar för mycket i vikt. Försök följa rekommendationer och riktlinjer från fodertillverkaren. Kolla också med din veterinär nästa gång hur din hund ligger till viktmässigt.

- Annons -
Nyfiken på biodling? Ny Podcast. - Lyssna helt gratis!