Hur ofta skall man duscha en hund? (med schampo?)

0
10690
Bada och duscha hunden med schampo - hur ofta kan man göra det?
Foto: AmandaCullingford/Pixabay CC0 1.0

Hur ofta skall jag bada min hund?

De flesta människor gillar och både duscha och bada ganska ofta. Det är inte ovanligt att vi hinner med mer än en gång om dagen. Men hur är det med hundar. Vissa hundar lyckas hitta varje liten lerpöl och skulle behöva spolas av flera gånger om dagen. Frågan är hur ofta man kan duscha en hund?

Svaret är, det beror på. Så länge din hund inte har något problem med huden så behöver den egentligen inte bada alls. Men en del hundar börjar snabbt lukta illa och andra hundar luktar nästan aldrig illa.

Hur ofta skall man duscha och bada sin hund?
Har fido blivit lite lerig? – Då är det dags för ett bad.
| Foto: Säker Hund

Det beror också på saker som vilken hundras det är, vilken typ av päls och om den har några hudproblem. Det råder lite delade meningar om hur ofta som är lagom men…

Det kan vara lagom att bada din hund med ett hundschampo en gång i månaden. Vill duscha hunden oftare så kan det vara bra med ett tvålfritt hundschampo med ingredienser som gör att inte hundens skinn torkar ut. Även pälsen är olika känslig på olika raser. Se några exempel nedan.

Så här ofta passar det att duscha och bada din hund

 • Ett bad per månad funkar för de flesta hundar.
 • Bassets och hundar som har en oljig päls kan behöva bada oftare, upp till en gång i veckan.
 • Raser som Beagles och Weimaraners är korthåriga och klarar sig med lite färre antal bad.
 • En Basenji har en kort mycket lättskött päls. Den putsar sig själv (nästan som en katt) och behöver knappt tvättas alls. Den är därför nästan helt luktfri.
 • Raser som Golden retriever som har vattenavvisande underull bör badas mindre ofta för att den avvisande effekten skall vara kvar.
 • Raser med mycket tjock päls mår bästa av lite färre bad men mycket extra borstning.
Källa: dogtime.com

 

Måste en hund bada?

De flesta hundar vill nog slippa att ta ett bad, men en dusch eller ett bad är ett bra sätt att hålla päls och skinn i form. Det hjälper också till att hålla hunden fri från smuts och parasiter.

Generellt kan man säga att om din hund kommer in i rummet och du känner att den luktar, då behöver den en dusch. Har hunden bara blivit lerig och sedan torkat, ja då kan det räcka med en omgång med borsten för att få den ren.

En hund som mest befinner sig inomhus behöver kanske inte duscha mer än några gånger per år. Det kan för vissa hundar räcka för att hålla dålig lukt borta. Men en hund som är ute hela dagen och rullar runt behöver förmodligen bada mycket oftare än en hund som ligger inne hela dagarna.

Kan jag använda vanligt schampo till min hund?

Bada och duscha hunden med hundschampo
Hund schampon är speciellt anpassade för hundar. Därför skall du inte använda vanligt schampo när du badar din hund. | Foto: Oritslama/Pixabay CC0 1.0

Svaret är nej. Använd alltid ett schampo som är avsett för hundar när du badar eller tvättar din hund. En av anledningarna är att människor och hundar har olika ph värde på huden. Människors hud har ett pH-värde på ca 5,5 som är betydligt “surare” än hundars. En hunds hud har ungefär pH 7 och ligger kring det vi kallar “neutral”. Detta gör att ett schampo avsett för människor kan kännas mycket obehagligt på din hunds hud.

Ett schampo avsett för människor kan kännas mycket obehagligt på din hunds hud

En annan anledning är att människoschampo innehåller många ingredienser som det inte är meningen att man skall få i sig. Då hundar ofta slickar sin päls så finns det risk att de får i sig ämnen som inte är bra för dem. Hundar kan få i sig hundschamp med och kan då bli illamående eller kräkas. Händer detta så kan du behöva tvätta din hund igen med bara ljummet/varm vatten och kontakta en veterinär för att få rätt rådgivning.

När du köper ett schampo, kontrollera att det är pH balanserat för hundar. Försök också undvika hundschampon med för starka dofter eller andra onaturliga tillsatser. Är du osäker så fråga din veterinär vad som kan passa just din hund.

 • Använd speciellt hundschampo för hundar
 • Undvik schampo med många onaturliga tillsatser
 • Kontrollera med veterinär om du är osäker

Lär din hund att duscha och bada tidigt

Man bör träna på att vänja sin hund att bada och duscha regelbundet redan i tidig ålder. Detta är både bra och fullt möjligt menar Kathryn Primm. Hundar brukar ju som bekant smutsa ner sig en hel del och därför är det många som badar och tvättar sina hundar väldigt ofta. Hon rekommenderar dock max ett bad med hundschampo i veckan.

Speciellt om du använder medel mot löss. De är beroende av olika oljor i produkten och kan sluta fungera om det blir för mycket fettlösande schampo. Detta gäller dock inte om man tar ett medel för detta via munnen.

Ett bra tillfälle att kolla igenom din hund

Alla pälsdjur behöver borstas med jämna mellanrum. Det är ett bra tillfälle att kontrollera och upptäcka eventuella förändringar i päls och hud samt kolla efter fästingar och löss.

Vänj din hund vid att duscha och bada

Lär din hund att duscha och bada - steg för steg.
Ovan vid att bada? Så här kan du göra för att vänja hunden. | Foto: liilxliil/Pixabay CC0 1.0

Om din hund inte har badat förut eller om den inte riktigt gillar vatten så behöver du vänja en först. Både unga och gamla hundar kan faktiskt bli skrämda av att behöva bada. Därför är det viktigt att ta det lilla lugna. Så här kan du göra för att vänja hunden. 

 1. Börja med att låta din hund stå i badkaret eller i en badbalja som du tänkt använda. Nu kan den undersöka platsen och vänja sig vid lukter och ljud. Prata lugnt med din hund undertiden.
 2. Klappa och stryk hunden som om du tvättar och badar (men utan vatten). Då lär du hunden hur det sedan går till när den skall bada och du tvättar den.
 3. Sätt på en kran och låt hunden vänja sig vid ljudet av rinnande vatten medan den är utanför badkaret.
 4. Efter ett tag så kan du ta en handduk och torka pälsen försiktig precis som du hade gjort om hunden duschat.
 5. När hunden känner sig trygg med detta så är det dags för nästa steg. Låt hunden stå i badkaret eller duschen medan du sakta fyller på med vatten. Börja att fylla upp med vatten så tassarna täcks. Öka vattenmängden steg för steg för att långsamt vänja hunden vid att få vatten på kroppen.

Källa: Wikihow

Hur varmt vatten skall man ha när man tvättar hunden?

Använd helst ljummet vatten när du spolar av hunden. Om du måste använda kallare vatten, ta det lugnt och var uppmärksam på hur hunden reagerar. Vanligt kallvatten som finns i en kran kan ha en temperatur på runt 16°C. Detta är alldeles för kallt för en hund. Oavsett vilken hund du har så behöver de ha varmt till ljummet temperatur på vattnet för att trivas.

Undvik vatten i öronen

Försök att inte få in vatten i hundens öron. Detta kan leda till öroninfektion. Om din hund fått mycket vatten i öronen efter att den varit i vatten (även utomhus) så är det bra att försöka få det torrt. Använd då inte en vanlig tops. Här rekommenderar SBK istället torr bomull för att försiktigt torka ur.. Har din hunds öron blivit inflammerade så bör de tvättas dagligen skriver man vidare på SBK.

Bonusfakta: Vad har en hund för kroppstemperatur?

Hundars kroppstemperatur ligger normalt på mellan 37,5 och 39,0°C. Under en kraftig ansträngning eller motion så kan hundens temperatur till och med gå upp till 40,0°C utan att den har feber. Har däremot hunden hög temperatur så kan det vara ett tecken på att den håller på att få värmeslag. Eftersom hundar inte svettas genom huden som vi människor så är det väldigt lätt att de blir för varma. 
Vill du mäta en hunds temperatur så går detta bara att göra med en febertermometer. Det räcker alltså inte att “känna” på hundens tassar eller nos för att bedöma om den har någon eventuell feber. Så här mäter du din hunds temperatur med en febertermometer. 
Källa: Anicura