Köpa hundvalp – 15 saker du behöver veta innan

0
2672
Köpa hundvalp - 15 saker du behöver veta innan
Innan du köper hundvalp - här är några saker du måste tänka på innan du väljer. | Foto: Säker Hund.se

Vem vill inte ha en hundvalp? Någon..? Tänkte väl det. Finns det något gulligare? Knappast. Men då är det väl bara att skaffa en – fortast möjligt? Nästan, men innan du rusar iväg till närmsta kennel så kan det vara bra att tänka igenom några saker. 

Det är mycket att tänka på när man skall köpa en hundvalp. Men allt blir lite lättare om man i förväg känner till eventuella svårigheter som kan dyka upp. Här är några saker att tänka på och kolla upp.

Vilken hundras skall jag välja?

Här gäller det att inte bara välja med hjärtat. Du måste tänka efter, göra research och använda förnuftet med. De flesta vill såklart ha en hundras som är “lätt att leva med”. Men hundar är precis som vi – individer. Alla har sina egenheter oavsett hundras. Här handlar det mer om att ta reda på vem du själv är.

Gillar du hemma-liv i soffan eller är du en person som älskar många och långa promenader. Vill du ha en lojal och hängiven hund? En bra familjehund? Vill du träna din hund och kanske tävla i olika grenar? Då finns det olika bra hundraser för varje alternativ.

Börja med att välja några hundraser du gillar och läs sedan på om vilka egenskaper de har. Det finns gott om fakta kring detta på nätet och hunduppfödare är inte blyga att berätta om vad just deras hundar är bra på.

Finns det lättränade hundraser?

Alla hundar kräver ju någon form av träning. Dels för att det gör livet mycket lättare för alla inblandade. Men också för att det många gånger kan rädda livet på din hund. Några av de mer lättränade hundarna sägs vara Pudel, Golden retriever och Labrador retriever. Även Border collie och Shetland Sheepdog tycker många är både intelligenta och gillar att vara “till lags”.

Det är kanske inte så konstigt att de även ligger högt i listorna över de populäraste hundarna i många länder. Här har jag gjort en rolig lista med de populäraste hundraserna i Sverige, Norden och Världen.

Vill alla i familjen ha en hundvalp?

Alla som bor tillsammans kommer att bli inblandade eller engagerade på något sätt oavsett om de vill det eller inte. Någon får sin bok söndertuggad och en olycka kommer troligen att ske på någons favoritmatta. Samtidigt så kommer alla få uppleva fantastiskt mysiga stunder tillsammans med hunden.

Du måste ta reda på att alla som kommer att bo med hunden verkligen vill ha en hund (lika mycket som du). Detta är inte alls säkert. Det kommer vara lättare om alla är lika entusiastiska över att få en hundvalp i familjen.

När man tränar en hundvalp så krävs det att alla har samma regler och är konsekventa med vad som gäller. För att få detta att fungera så måste du få med alla på resan. Här skriver jag om 5 viktiga kommandon din hund måste kunna följa. En hund som är tränad i lydnad gör allt mycket lättare och betydligt roligare för alla inblandade.

 • Se till att alla längtar efter att få en hund.
 • Öva lydnad tillsammans.

Hinner du med en hund?

En valp behöver dig hela tiden de första fyra månaderna. Detta är såklart en fantastiskt härlig period. Du måste alltså tänka på att du inte kan lämna din valp själv den första tiden. Efter fyra månader så kan en hundvalp vara själv som mest 4-5 timmar.

Äldre hundar vill inte heller vara ensamma för mycket även om de har en hel lägenhet att springa runt i. Man brukar säga att ditt sällskap är viktigare än utrymme. En hund skall få komma ut och rastas minst var sjätte timma. Detta är maxtiden jordbruksverket sätter i sina allmänna råd. Frågar du din hund så är den tiden nog väl tilltagen. Fick den välja så skulle den nog inte vilja vara ensam någon tid alls.

Här är det kanske på plats att nämna något. Skaffa bara en hundvalp om du planerar att vara med den. Det är ingen leksak eller prydnads-accessoar som bara skall finnas när du vill och kan. En hund “skaffar man för livet” för att det är någon man vill ha en relation med. Det är inget man skaffar för att låsa in i en lägenhet åtta timmar om dagen.

Försök tänka igenom din vardag. Hur ser ditt arbete ut? Vad har du för arbetstider? Kan du åka hem på lunchen för att gå ut med hunden ett tag? Om du är en person som gillar att vara hemma mycket så är det ju enkelt att hinna med din hund. Är du ofta på resande fot i jobbet eller har många andra aktiviteter så kan det vara svårt att kunna ta med en hund överallt.

 • Var med din valp mycket i början.
 • Skaffa hund för att du vill vara med den.
 • Tag hjälp de gånger du inte hinner vara med din hund.

Vad kostar en hundvalp?

Dyrt att köpa en valp? Både ja och nej, en TV som kostar lika mycket som en valp kommer du förmodligen att slänga ut inom 5 år. För att inte tala om hur många dyra iPhones du hinner köpa under en 10-års period.

En tv som kostar lika mycket som en valp kommer du förmodligen att slänga ut inom 5 år

Det är såklart inte bara inköpskostnaden man måste räkna med. Under första året med en hundvalp räknar Svenska Kennelklubben med att försäkringar, hundfoder och vaccinationer m.m. landar på närmare 19 000kr. Följande år ligger i genomsnitt på runt 5 000kr. En valp kommer att bli en livskamrat – så detta är nog i och för sig inget tillfälle att leta efter billiga alternativ. Vissa kostnader kommer man inte undan.

En av de dyraste posterna är veterinärkostnader. Speciellt om det rör sig om någon olycka som benbrott eller liknande. Ett sådant kan lätt komma upp i 40 000kr om du inte har nån försäkring. Spara pengar själv? Nja… Här har jag skrivit en artikel om 5 anledningar till varför du skall ha en hundförsäkring.

Kan man ta med sin hund på resa?

Reser du mycket i ditt liv? Då kan det vara bra att undersöka vad som är möjligt med en hund. På de flesta transportmedel som tåg, flyg och även buss så finns det restriktioner för hur och var du kan ta med en hund och även hur stor den får vara. På vissa ställen kostar det extra att ta med sin hund på resan.

Vill du kunna ta med din hund i framtiden så kan det också vara bra att välja en hundras som håller sig liten även som vuxen. Då är det mycket enklare att bära den kortare sträckor när det behövs om du reser med exempelvis flyg eller tåg. Här skriver jag vad du måste veta för att ta med din hund på tåg i Sverige – 7 bra tips.

 • Välj en liten hund om du vill resa enklare med den.

Hur tar man med hunden i bilen?

För många resor är bilen det bästa alternativet. Då gäller det att utrusta bilen så din hundvalp enkelt och säkert kan följa med dig. Du kan använda ett bilbälte för hundar (eller säkerhetssele som det även kallas) som gör att din hund kan sitta i ett säte i bilen.

Men fler och fler verkar gå över till en bra hundbur till bilen som monteras i bagage-utrymmet. Detta är det säkraste och kanske även bekvämaste sättet för både förare, passagerare och hund att resa tillsammans. Här har jag skrivit en artikel om hur lös hund i bilen kan bli dyrt – så slipper du böter.

Kan man ha hund i lägenhet?

Normalt så får du ha en hund i en lägenhet. Detta skall du inte behöva fråga hyresvärden om. Men det finns undantag. Om huset är ett så kallat allergihus så kan det vara förbjudet med hundar. Hyresvärden kan också skriva in särskilda regler som kan gälla hundar eller olika hundraser.

Det säkraste är alltså ändå att kontrollera med hyresvärden innan din hund flyttar in. Då kan du ju även få ett okej inskrivet i ditt hyresavtal så du får det svart på vitt.

Hund i lägenhet  – vad finns det för regler?

Bor du i lägenhet så finns det några saker som är extra bra att tänka på. De vanligaste sakerna som det uppstår klagomål kring är hundar som skäller mycket. Som hyresgäst får man såklart tåla vissa ljud men en hund som skäller eller ylar sent hela kvällarna är inte acceptabelt. Detta kan faktiskt leda till uppsägning.

Om det är något som händer när du är på jobbet så behöver du hitta ett hunddagis eller någon som passar hunden åt dig på dagarna.

Överdrivet slitage är också något som en hyresvärd tittar snett på. Om din ytterdörr är helt sönderkrafsad med rivmärken så kommer du säkerligen få ersätta kostnaden för denna.

 • Du får ha hund i lägenhet om inget annat anges men undantag finns.
 • Kontrollera alltid med hyresvärden vad som gäller där du bor.

Kopplat eller okopplat utanför ditt hem?

Det är vanligt med kopplingstvång i bostadsområden. Men det kan finns undantag här med. Du måste ha kontroll på din hund och självklart gäller din kommuns lokala regler för var det är tillåtet att ha med hunden.

På många lekplatser och badplatser är det totalförbud mot hundar. Det kan finnas vissa undantag så ta en titt på din kommuns hemsida eller kontakta dem via telefon. Där kommer du få information om de regler som gäller hundar där du bor. Det är ditt ansvar som hundägare att känna till dem. Bara för att det inte finns någon förbudsskylt så betyder det inte att din hund kan hoppa i och bada från en badbrygga.

Tänk på att även om du har din hund kopplad så finns det många som är hundrädda och förmodligen inte vågar säga ifrån. Var tydlig och respektera människors rädsla. Var också exemplarisk på att alltid plocka upp efter din hund. Du har mycket att vinna på att hålla dig kompis med dina grannar.

 • Tänk på att många platser har koppeltvång.
 • Plocka alltid upp efter din hund (om du inte bor på landet).

Har någon i familjen pälsdjursallergi?

Är du osäker på om någon i familjen eller din närhet (kanske du själv) har allergi mot pälsdjur så kan du prova att hälsa på några dagar hos någon med hund. Känner du ingen som äger en hund med den rasen du funderar på att skaffa så kontakta en uppfödare och be om att få hälsa på. Ett prov på det här sättet är såklart ingen som helst garanti för hur det blir efter något år. Men det kan ju ge en indikation om du får en reaktion direkt.

Allergifri hund – finns det?

Även om det finns hundar som är “framtagna” för att inte vara så allergiframkallande så varierar resultatet. Ofta är det korsningar med Pudel och Shih-Tzus som skall ge mindre  symptom. Men detta är i slutändan väldigt individuellt. Det varierar från person till person och en del kan klara sig från att få en reaktion. Tyvärr finns det ingen hundras som till 100% inte är allergiframkallande – bara hundar som i kombination med vissa människor kan ge mindre symptom. Labradoodle sägs vara en sort många tål och kan vara ett alternativ att träffa en period för att se om det funkar.

“Det gick att uppmäta allergennivåer hos samtliga undersökta hundar. Det var således ingen hund som var allergenfri.”  – netdoctor

 

Tyvärr så är det ofta så för personer med allergi att för varje gång man får en reaktion så ökar känsligheten något. Bor du med en hund eller tar med den på din arbetsplats så kan besvär för en allergiker byggas på under flera år tills reaktionen är mycket större än den var vi första mötet. Tag därför andras (och din egen) pälsdjursallergi på allvar.

Ett enkelt pricktest hos en vårdcentral ger dig klara besked om du själv är allergisk mot pälsdjur eller hundar.

 • Respektera andras päldjursallergi.
 • Det finns hundraser som kan ge mindre besvär.
 • Prova hos en kennel eller kompis innan köp.

Köpa valp eller vuxen hund?

Skall du verkligen köpa en valp? Passar ditt liv bättre för en hund som redan lärt sig en del?

Som sagt, en valp behöver mycket uppmärksamhet den första tiden. Den behöver komma ut många gånger under en dag. Jobbar du hemifrån eller har ett mycket flexibelt arbete? Då är passar en valp bra för dig. Trots det kan det vara bra att skaffa en valp under semestern. Då hinner du genom en bit av den första fasen.

Har du ett krävande arbete eller inte hinner hem under dagen så behöver du ha någon som hjälper dig ta hand om hunden på dagen. Det finns som sagt hunddagis men det bästa är kanske om du får hjälp av någon släkting eller kompis att ta ut och vara med din hund den första tiden.

Fördelen med att köpa en äldre hund är att den förmodligen är grundtränad i det mesta som har med vardagsliv hemma och bland andra att göra. När den kommit in i din familj och blivit bekant med era rutiner så är mycket redan klart.

Hur ser din framtid ut?

Det är klart att man inte säkert vet vad man gör om 10 år. Men det kan vara bra att tänka på för en hund lever ganska länge. Det finns hundar som levt i 23 år i Sverige. Hunden Mixi från Vålberg blev hela 161 “hundår” så räkna med ett ganska lång liv tillsammans om du skaffar en valp.

 • Försök få tid över i vardagen för en hund/valp.
 • Var beredd på många (härliga) år tillsammans.

Dags att köpa hundvalp?

Var det allt? Nej, men detta är några av de saker du skall tänka igenom på ett tidigt stadium. Låt nu inte detta avskräcka dig från att skaffa hund. Det är självklart att de flesta tänker på sin hunds bästa. De flesta är också beredda att anpassa sitt liv efter vad som fungerar bäst för alla inblandade.

En bra början är att läsa vidare på denna hemsida. Passa även på att fråga alla du träffar som har haft valp. Vad tyckte dom? Vad kan du lära dig innan du själv bestämmer dig och gör ditt val? Lycka till!