5 viktiga kommandon din hund måste kunna följa

0
7181
5 viktiga kommandon din hund måste kunna följa
Att lära din hund olika kommandon kan vara väldigt roligt och användbart. Det kan också vara livsviktigt i vissa situationer. | Foto: 672717/Pixabay CC0 1.0

Viktigt att träna kommunikation

Har du en hund så kommer du behöva träna den. En del saker är lätta att träna in andra lite svårare och kan ta lite mer tid. Detta är något som man skall se som en livslång process där du och din hund utvecklas lite grand hela tiden. Att lära sin hund saker handlar egentligen om kommunikation. Det är viktigt att man tränar olika moment även såna som bara är roliga. Det kan t.ex. vara små konster men som ändå kräver att du och din hund förstår varandra. I den här artikeln så skriver jag om de fem vanligaste kommandona du kan träna med din hund och hur ni kan gå till väga för att lyckas.

I denna artikel:

Du behöver inte gå någon kurs för att komma igång. Det här är saker du kan göra hemma. Men du kan behöva lite tålamod och hålla dig positiv under träning. Vanliga kommandon som “sitt” och “ligg” är oftast de första saker en hund får lära sig. De är även de som är lättast att börja träna in. Till exempel så sitter ju faktiskt en hund många gånger av sig själv så här handlar det om att koppla ihop instruktionen med att den faktisk sätter sig. Mer om detta om en stund.

Det här är saker du kan göra hemma

Tänk på ditt kroppspråk det är en av de saker hunden använder för att tolka dig. Försök att hålla ganska korta träningspass på runt 10-15 minuter per tillfälle. Det är bra att samla på sig olika kommandon som kan komma till användning.

Hur lär jag min hund att lyda mina kommandon?

Det finns lika många metoder som hundägare men vissa har visat sig fungera bättre än andra. Jag har samlat ihop de metoder som oftast återkommer bland de som tränar hundar. De punkter jag satt ihop är inte så svåra att genomföra och träna på. Men jag rekommenderar uthållighet och tålamod.

Faktum är att det är väldigt populärt att tävla i lydnad. Här har jag skrivit en artikel om Lydnadstävling med din hund – så kommer du igång.

Viktiga kommandon som kan rädda liv

Det finns många kommandon man kan träna sin hund att förstå. Men vissa är viktigare än andra och kan faktiskt rädda livet på din hund. Det kan vara livsviktigt att få din hund att stanna vid rätt tillfälle eller släppa något den tagit med munnen. Detta är saker jag kommer att lära dig här men först måste vi börja med de grundläggande och vanligaste sakerna. Vi börjar med att parat om hur du kan få din hund att sitta.

1. Sitt – att sitta på kommando

Detta är ett av de vanligaste kommandona att börja med. Det är också det som är lättast att lära sin hund. Det är såklart väldigt användbart att hunden sätter sig när du säger “sitt”. Detta är ett av grund momenten du måste börja med för att kunna gå vidare att träna hunden på annat. Börja alltså alltid först med “Sitt”. Gör så här.

 • Håll en godisbit under näsan på hunden och låt den lukta.
 • Flytta din hand uppåt så att hundens huvud följer med godisbiten. När hunden följer den med blicken så kommer den att luta sig bakåt och tillslut sätta sig.
 • När den väl sitter säger du ordet “sitt” och ger hunden godiset. Gör denna övning ett par gånger varje dag tills din hund har lärt sig att sitta.

Ett tips är att be hunden att sätta sig före en måltid, inför en promenad eller när du skall belöna den. Då får du in och tränar beteendet på ett naturligt sätt.

2. Ligg – lägga sig ner

Detta är också ett grundläggande kommando du skall lära din hund för att enklare kunna gå vidare med annan träning. Är du på en uteservering eller en lekplats så känns din hund mindre skrämmande för de runt omkring när den ligger ner. Speciellt större hundar som lätt kan skrämma barn. Denna övning kan vara svår och krävande då det är en väldigt underdånig situation för hunden. Därför är det viktigt med ett bra humör och en positiv stämning när ni övar. Här skall ni ha blivit riktigt bra på “sitt” först innan ni börjar träna. När det är klart så gör ni såhär.

 • Börja med att hunden sitter.
 • Håll fram en godisbit och låt hunden nosa på den.
 • Flytta handen ned mot marken mellan hundens framtassar.
 • Drag sedan handen från hunden en bit längs marken. Hunden försöker följa din hand och hamnar nu i liggande ställning.
 • När hunden ligger ner säger du “ligg” och ger den godisen som belöning.

Detta är något hunden kan tycka är svårt och krävande så belöna varje sak den gör rätt. Du kan också prova att göra så här. Om din hund lägger sig spontant så kan du säga “ligg” och sedan belöna den.

3. Hit – få hunden att komma till dig

Att hunden kommer när du kallar på den kan vara mycket viktigt. Det kan rädda den ur farliga situationer som den själv inte kan förstå som farliga. Det kommer att hända att din hund springer ut genom en öppen dörr eller att du helt enkelt tappar kopplet för ett ögonblick.

Om du bor i en stad så kan en ensam hund lätt hamna i farliga situationer. Då är det viktigt att snabbt kunna kalla på hunden så den kommer till dig innan den springer för långt.

Metod 1

Detta kan du börja träna direkt med en valp.

 • Börja i en inhägnad miljö utan störande inslag. När valpen springer mot dig utan att du kallat på den så ropar du “kom”.
 • Om den kommer hela vägen fram så ger du den rikligt med kärlek och beröm.
 • Flytta dig till ett annat ställe och prova detta om och om igen.

Metod 2

Detta är en variant du kan prova på äldre hundar

 • Koppla din hund.
 • Gå ner till hundens nivå och säg, “Kom”, samtidigt som du försiktigt drar i kopplet.
 • När din hund kommer till dig, belöna den med massor av beröm.
 • När hunden förstått så tar du av halsbandet och börjar träna kommandot på ett säkert inhägnat område.

Efter ett tag så kan du öka avståndet mellan dig och hunden. Prova att få hunden att komma till dig i olika miljöer.

Försök att bara använda kommandot en gång när du ropar men säg det entusiastisk. Koppla inte hunden direkt när den kommer utan var bara uppmuntrande.

4. Plats – stanna på stället

Att på ett säkert sätt få sin hund att stanna kan vara livsviktigt i vissa situationer. Ett typiskt exempel är om din hund rusat över en väg. I detta läget är det inte bra att ropa “hit” då hunden måste korsa vägen igen och riskera att bli påkörd. Bättre är att ropa “plats” och veta att hunden inte rör sig ur fläcken till du kommer till den.

Ok, nu är det dags att dra nytta av att du lärt din hund att sitta. Har ni övat mycket på att sitta så kan du gå vidare med detta.

 • Börja med att be din hund att sitta.
 • Öppna din handflata framför hunden och säg “Plats”.
 • Ta några steg tillbaka och belöna din hund med beröm om den stannar.
 • Nu kan du öka antalet steg för varje gång innan du ger någon belöning
 • tänk på att alltid belöna hunden varje gång den sitter kvar även om det är en kort stund.
 • Räkna med att detta kan ta ett tag att lära in. Din hund får öva sig i självbehärskning och det är inte lätt för någon – inte människor heller. De flesta hundar gillar hellre att springa runt så att sitta stilla kan vara väldigt krävande.

en av de viktigaste sakerna du kan lära din hund

5. Lämna – låta bli

Detta är enligt många är en av de viktigaste sakerna du kan lära din hund. Ibland stöter hundar på farliga saker som kan ligga på marken. Hundar älskar ju som bekant att undersöka lite allt möjligt de stöter på. Oftast går det fort och på ett ögonblick kan de ha bränt sig på en grill som står framme eller slickat i sig några vindruvor som fallit ner på golvet.

Detta kan tyvärr få allvarliga följder men kan undvikas om du kan detta kommando. Här har jag förresten gjort en lista med vanlig mat som är giftig för din hund.

Om du hinner se att hunden luktar och undersöker något olämpligt så behöver du kunna kommandot “Nej”, “Stopp” eller “Lämna”. Använd din hunds namn före kommandot så den vet att det är den det gäller.

Här gäller det att få hunden att förstå att den skall få något intressantare av dig än det du vill att den skall lämna. Detta kan vara lite lurigt att träna in och är för de flesta en liten utmaning. Men väldigt användbart när det väl sitter.

Detta är en övning man får utveckla steg för steg i olika svårighetsgrader.

Steg 1

 • Sitt gärna på huk i hundens nivå.
 • Ha en godis i din stängda hand som du håller fram och låter hunden nosa på. Låt den försöka komma åt den på olika sätt.
 • När hunden tröttnar av sig själv säger du ditt kommando “Lämna” och ger den en godis som du har på ett annat ställe som hunden inte set eller kan komma åt.
 • Ge den alltså inte från din stängda hand. (Det är denna vi vill hunden skall kunna lämna.)
 • Repetera flera gånger
 • Efter några gånger så börjar hunden bli ointresserad av din stängda hand. Säg då kommandot innan du sträcker fram den.

Steg 2

 • Håll fram den stängda handen med en godis i och öppna den långsamt.
 • Om hunden försöker ta godisen, stäng snabbt handen så den inte lyckas.
 • Så fort som du kan ha din hand öppen utan att hunden försöker stjäla godisen skall du belöna den med en annan godis. Ge den aldrig godisen från handen du vill den skall lämna.

Steg 3

 • Lägg nu godisen på golvet men med din hand över den.
 • Ta sakta bort handen och gör på samma sätt som tidigare.
 • Försöker hunden ta godisen måste du snabbt hålla för handen igen.
 • Varje gång din hund låter godisen vara så belönar du den med en godis från din andra hand som tidigare.

Steg 4

Ok, nu är det dags för en utmaning.

 • Lägg nu godisen fritt på golvet men koppla din hund.
 • När den försöker nå godisen så håller du emot kopplet så den inte når.
 • Säg ditt kommando “Lämna”.
 • När hunden slutar dra så belönar du den rikligt när den kommer till dig för en belöning.
 • Tänk på att låta detta ta lite tid. Repetera 4-5 gånger när ni övar och ta det steg för steg. Denna övning är krävande för din hund så ta det ganska lugnt.

När du kommit så här långt kan du fram över prova på olika sätt utomhus. Det svåraste testet blir när du kastar en godis en bit från dig som hunden ser. När hunden rusar mot den ropar du “Lämna”. Stannar din hund och rusar mot dig vill den få en belöning. Och det är den värd!

Låt det ta tid

Att kunna få din hund att göra olika saker är inte bara cirkuskonster. Det är ett viktigt steg för att få bättre förståelse och kommunikation mellan dig och din hund. Faktum är att allt du kan lära sin hund kan öka på detta. Även om det är roliga party trick eller viktiga kommandon som kan rädda din hund från en bil. Låt det ta tid och som alltid, se till att ha roligt. Lycka till!