Hundförsäkring – 5 anledningar varför du skall ha en

Artikeln innehåller sponsrade länkar

0
598
Gullig valp i tunnel - 5 anledningar till varför du skall ha en hundförsäkring
Det är klart att man vill sin hunds bästa - men måste man verkligen försäkra sin hund. Är det så viktigt? | Foto: jagdprinzessin/Pixabay CC0 1.0

Måste man ha en hundförsäkring?

Nej i Sverige finns det ingen lag som säger att du måste försäkra din hund. Några hundralappar i månaden kan kännas som mycket pengar ibland. Så, finns det inga andra alternativ i stället för en försäkring? Räcker det inte om man sparar pengar själv på ett konto? Nja… Här är fem skäl till varför jag tycker det är en bra idé att försäkra sin hund.

Hoppa direkt i artikeln:

  1. Spara pengar
  2. Veterinärkostnader
  3. Dyrt att köpa ny
  4. Bara det som behövs
  5. Bekvämt
  6. Bästa hundförsäkring?

till för att skydda dig emot stora oväntade och oplanerade utgifter

1. Spara pengar själv räcker inte

Många säger att de hellre sparar pengar på ett konto för att betala eventuella veterinärkostnader snarare än att betala dyra pengar på en hundförsäkring. Självklart är det bra att spara på ett konto för sin hunds hälsa och välmående. Men detta är inte det samma sak som en försäkring.

Exempel: Hunden bryter benet efter tre månader

Om din hund bryter benet efter tre månader så landar kostnaden lätt runt 40-50 000 kr. Frågan är hur mycket du hunnit spara ihop efter tre månader. En titt i burken visar kanske 1000kr?

 

En försäkring är till för att skydda dig emot stora oväntade och oplanerade utgifter som man skulle ha svårt eller till och med omöjligt att betala direkt ur fickan. Eftersom en försäkring inte tar hela kostnaden så du gör bäst i att både ta en försäkring och ha ett sparkonto för eventuella utgifter.

Försäkringsprincipen är ganska smart

Ett försäkringsbolag måste räkna med att alla hundar inte kommer att drabbas samtidigt. Statistiskt så har man alltså räknat ut hur många som kan komma att behöva få ersättning och det är bland annat det som sätter nivån för hur dyr försäkringen blir.

Sparar du själv till din “försäkring” så är det bara en person som lägger till i den högen. Men om många betalar ett litet belopp var till en “pott” som bara några kommer att behöva plocka ut ifrån så blir det sammanlagt mindre pengar du behöver betala.

Det är klart om du sparar själv och inget händer din hund så har du ju pengarna kvar. Men vill du få ihop ett större belopp som kan komma att täcka “oförutsägbara kostnader” så behöver det vara ganska stort. Om du sedan behöver använda pengarna så är det kanske ändå inte tillräckligt. Detta kanske går att räkna ut men jag lutar mig glatt åt punkt 5 i denna lista.

2. Veterinärkostnader ökar

Man gör idag allt mer komplicerade kirurgiska ingrepp på hundar. Detta gör att rehabilitering och eftervård blir vanligare. Behandlingstider kan ibland sträcka sig över flera månader till hunden har återfått sina fulla funktioner igen.

Veterinär = kostar pengar

När man frågar vad en hundägare är beredd att göra för att rädda sin sjuka hund så svarar väldigt många att de skulle göra vad som helst. Men när veterinären talar om hur mycket det kommer kosta så ryggar nog det flesta tillbaka. Då är det plötsligt en verklig kostnad och det blir inte lika lätt. Det är många som tror att veterinärvården blir ännu mer avancerad i framtiden och därför kommer att bli dyrare. Saker man tidigare inte kunde göra går idag att lösa – men det kostar pengar.

3. Dyrare att köpa en ny hund

Det finns de som iskallt tycker att man bara kan “köpa en ny” om något skulle hända. Faktum är att det är ganska oansvarigt att resonera på detta sätt. I väldigt många fall har har din hund blivit en familjemedlem och är därmed någon inte bara bör utan vill hjälpa och ta ansvar för. Då gäller det att man har den möjligheten när något oväntat händer.

Mycket tid och pengar redan nerlagt

Att göra vad man kan för att rädda den hund man har är oftast det bästa alternativet även ekonomiskt. Tänk på allt tid och alla pengar som är nerlagda på uppfostran, träning och en fördjupad relation. Att börja från noll igen kan nästan aldrig löna sig.

4. Försäkra bara det du behöver

En försäkring måste inte kosta mycket pengar. Det fins en hel kostnader man kan laborera med för att minska månadskostnaden. Hos en del kan man välja mellan olika ersättningsnivåer som 30-, 60- eller 90 000kr och detta ändra ju priset på den premie du betalar.

Andra bolag har dessutom rörliga och fasta självrisker. Det finns mycket att spara om man tänker till. Med försäkringar är det alltid ett dilemma. Man vill ju inte försäkra mer än nödvändigt. Samtidigt vill man ju inte missa någon viktig detalj.

Gör en lista

Gör en lista på vad du tycket är viktigt och vilka kommande kostnader du känner dig orolig för. Titta sedan på vilka alternativ som finns hos de olika försäkringsbolagen och vilka alternativ som passar in på din lista. Det är lätt att ryckas med när massor av fina erbjudanden presenteras så därför är det bra att ha tänkt till innan det är dags att välja.

Jämför priser

I dessa tider är det inte alltid det dyraste alternativet som är bäst. Konkurrensen är stor och många nischar sig för att kunna erbjuda några av sina kunder något extra bra. Beroende på var du bor så väger försäkringsbolagen in hur dyr din försäkring skall vara. Men den bedömningen kan vara olika mellan olika bolag. Så ta en titt och se vilka dina fördelar kan vara. Vad gör att du kan hitta ett lågt pris hos något bolag? Har du en hundras som vissa försäkrar billigt? Har du en hane eller tik? Detta är saker som en del försäkringar skiljer på medan andra kanske inte gör det.

medicin, avbrutna tänder, dolda fel, skadestånd, rehabilitering mm.

5. Bekvämt

Om du läser igenom vad som ingår i de flesta försäkringar så förstår man att det är en hel del saker som kan hända med sin hund. – Jösses, och vad kan komma att drabba just min hund tänker man. Saker som nästan alla försäkringarna täcker är medicin, avbrutna tänder, dolda fel, skadestånd i samband med en olycka, olika typer av rehabilitering mm.

Nedan sponsrade länkar.

Vilket hundförsäkring är “bäst”?

Vilken hundförsäkring som helst är troligen bättre än ingen alls – oavsett vilket bolag du väljer. Det finns många försäkringsbolag och det kan vara ganska krångligt att jämföra dem. Konsumenternas Försäkringsbyrå (Konsumenternas.se) poängsätter svenska försäkringsbolag efter självrisk, veterinärvård,  begränsningar med mera och där har Moderna hundförsäkring fått högsta sammanlagda poäng (4,4).

En ganska ny aktör är ICA som nu även erbjuder försäkring av hundar. ICA skall ha det bästa reseskyddet av alla försäkringsbolag enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå, totalt 60 dagars reseskydd. Här är en länk till ICA hundförsäkring.

Sov gott

Den stora frågan är kanske försäkring eller icke försäkring snarare än vilket bolag. Frågar du mig, så kommer något alltid att hända. Det är ju omöjligt att spå i framtiden så det är klart att det är bekvämt att bara ta en försäkring och veta att eventuella och stora kostnader kan komma att täckas. Jag tycker att en bra försäkring är den som jag inte behöver tänka på och gör mig lugn. Med andra ord, när jag har tagit den vill jag inte tänka på den alls. Då är det bekvämt.

Även om man har en försäkring så skall man ju inte utsätta sig för onödiga faror. Här har jag har skrivit en artikel om hur lös hund i bilen kan bli dyrt – så slipper du böter.