Farlig mat för din hund – 10 vanliga livsmedel du äter själv

Se till att din hund inte äter detta

0
3928
Farlig mat för din hund - 10 vanliga livsmedel du äter själv
Vad gott, får jag smaka? Även en liten smakportion kan vara mycket farligt om du inte känner till var din hund tål. | Foto: MishuHanda/Pixbay CC0 1.0

Gott för människor – Livsfarligt för hundar

Precis som för människor så är allt som smakar gott inte nyttigt och bra för kroppen. När det gäller hundar kan fel mat det få allvarliga följder. Här är en lista på vanliga matvaror som i olika grad är farlig mat för din hund att få i sig.

Mycket av den mat vi äter tar vi för given utan att bekymra oss om hur det skulle kunna påverka våra hundar. Det är lätt att ibland vilja bjuda sin hund på ett lite smakprov av olika saker vi människor gillar så mycket.

några av våra vanligaste livsmedel är mycket giftiga för hundar

Farlig mat för hundar

Detta kan tyvärr vara mycket farligt då några av våra vanligaste livsmedel är mycket giftiga för hundar. Här har vi gjort en lista med tio vanliga saker som du inte skall ge din hund.

Även om du inte själv bjuder din hund på något av det vi listat är det viktigt att hålla koll på att någon som är mindre kunnig gör det heller.

Det vanligaste är nog att din hund själv hittar något gott och spännande som kan få allvarliga konsekvenser och riskerar att leda till en farlig förgiftning.

Det är lätt att bli skrämd av en lista som denna – men det är bättre att hålla sig informerad och känna till risker innan de händer. Ju mer du känner till desto bättre blir du på att undvika de faror som faktiskt finns med vanliga matvaror som vi människor äter dagligen.

Tänk på att omedelbart kontakta din veterinär om du tror att din hund är förgiftad. Frågor om förgiftning – Giftinformationscentralen tel: 010-456 67 00.

1. Avokado

Persin är ett ämne som finns i avokado och som är giftigt för de flesta djur. Ämnet finns i även i skalet och kärnan. Persin kan vara skadligt för hjärtat och även mag-tarmkanalen. Har du en egen växt hemma så kan det vara bra att veta att även bladen innehåller detta ämne. Så, inget tuggande på avokado-plantan tack.

2. Bittermandel

Du hittar bittermandel i mandelmassa och en del bakverk. En lite speciell smak som uppskattas av många trots att den faktiskt innehåller cyanid. Det låter ju konstigt hur man kan ha detta som en ingrediens i kakor men dosen är naturligtvis liten. I större mängder däremot så är detta dödligt för en hund. Kända symptom är ökad andning eller andningssvårigheter. Även svaghet, illamående och ljusröda slemhinnor.

3. Choklad

Choklad innehåller kakao som är giftigt för hundar om de får i sig tillräckligt mycket. Kakao innehåller ett ämne som heter teobromin och det verkar som just hundar och katter är extra känsliga för detta. Bra att känna till är att mörk choklad innehåller mer av det farliga ämnet och därför kan vara extra allvarligt. Vit choklad innehåller mycket lite och ibland inget teobromin alls.

Choklad är giftigt för din hund
Choklad är ju urgott – men inte bra för din hund. Livsfarligt faktiskt! | Foto: KaboomPicsLicense

Vilken dos choklad är farlig för en hund?
Hur mycket en hund tål beror inte enbart på hur stor mängd den ätit utan även på hur mycket din hund väger. Det är svårt att säkert veta hur mycket teobromin som finns i olik choklad produkter då vikt och koncentration varierar kraftigt. Giftinformationscentralen har gjort en beräkning på hur mycket en hund kan äta innan det blir farligt.

Största mängd choklad för en 10 kg hund
  • En hund som väger 10 kilo kan äta 12-40 gram mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas.
  • Ljus choklad kan den äta ca 100 gram.
  • Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer.
Källa: Giftinformationscentralen.se

 

Symptom inom 24 timmar
Om din hund ätit choklad brukar det märkas inom inom 24 timmar. Enligt Giftinformationscentralen är vanliga reaktioner, kräkning, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet och rastlöshet, riklig salivering och hjärtklappning.

Misstänker du att din hund visar symptom efter att fått i sig kakao eller choklad, kontakta din veterinär för att rådgöra.

4. Deg med jäst

Det finns mycket en hund vill stoppa i sig ibland. En deg på jäsning till exempel. Detta är inte bra för din hund. Om degen jäser i magen så skapas alkohol. De kan bli berusade och det är ju inget man vill utsätta sin hund för. Man skulle kunna tro att det behövs kilovis med deg för en hund att bli påverkad men så är det inte. En hund som väger 20 kg kan få 4,2 promille i blodet om den får i sig 3 hekto bulldeg.

Ostadig gång
En “full” hund kan skada sig själv och andra då den lätt tappar balansen och kan bli aggressiv. Övriga symptom är välbekanta för en del av oss människor: uppsvälld buk, ostadig gång samt kräkningar. Detta är dock inget livsfarligt tillstånd.

5. Lök – torkad, rå och lagad

Även i lök finns det ett ämne som är farligt för hundar. Allicin som finns både i rå, torkad och tillagad lök kan orsaka blodbrist som bland annat gör din hund svag. Det kan vara svår att veta hur mycket som behövs för att det skall leda till en förgiftning. Det varierar hur känsliga hundar är för lök. Undvik därför allt som har lök i sig.

Vilken mängd lök är farlig för en hund?
En hund på 10 kg behöver få i sig ungefär en halv lök (ca 50g) innan den riskerar få märkbara symptom. Det är ganska ofta mat vi äter innehåller rätt stora mängder av lök så om du ger din hund matrester är detta extra viktigt att tänka på. Förgiftning som denna kan faktiskt leda till dödsfall.

Tror du att din hund har symptom efter att fått i sig lök, kontakta en veterinär.

6. Macadamianötter

Det verkar bara finnas en nötsort som kan vara skadlig för hundar och det är macadamianötter. Hunden kan få symtom som slöhet, svårigheter att stå och gå samt kräkningar. Effekten kan sitta i ungefär ett dygn.

Nötter är salta
Även om andra nötter inte tycks vara farliga  så finns det andra saker att tänka på. Nötter ofta är väldigt salta och är därför skadliga även av den anledningen. Bra att tänka på är att nötter i vissa fall fastna och orsaka stopp i tarmen om de inte tuggas innan.

7. Mjölk och Glass

Vem har inte velat bjuda sin hund på glass? Men tyvärr, detta är verkligen inte en bra idé. Många hundar klarar inte av att bryta ner laktos som finns i komjölk. En del hundar är dessutom allergiska mot själva mjölkproteinet. Glass innehåller ju som bekant  mjölk så därför gör du bäst i att äta upp den själv.

Laktosfri mjölk
Faktum är att är det laktosfri mjölk så kan effekten vara något mindre och hunden blir inte lika dålig i magen. Lättast är kanske att undvika även mjölk helt.

8. Russin och Vindruvor

Detta är något du skall se till att din hund inte får tag i. Vindruvor kan vara väldigt giftigt så har din hund ätit flera druvor ska du kontakta veterinär omgående. Druvor och russin kan hos vissa individer orsaka akut njursvikt. Detta gäller dock inte alla hundar. Det verkar som bara vissa individer är känsliga och blir förgiftade.

Så lite som 4 druvor har i vissa fall orsakat förgiftning

Man har inte heller funnit något samband mellan mängden druvor som ätits och hur stor förgiftningen blivit. Det finns exempel på att så lite som 4 druvor i vissa fall orsakat förgiftning.

Giftiga druvsorter för hundar
  • Russin
  • Vita, gröna och röda druvor
  • Med eller utan kärnor

 

Om olyckan skulle vara framme så krävs det att man behandlar mycket snabbt. Misstänker du att din hund visar symptom efter att fått i sig vindruvor eller russin, kontakta veterinär direkt.

9. Salt

För mycket salt kan leda till saltförgiftning. Om en hund druckit saltvatten eller fått salt mat så kan det vara mycket farligt. Redan 3,7 gram är i vissa fall en dödlig dos. Mycket av det vi äter som människor innehåller ju mycket salt så det gäller att vara vaksam så din hund inte får tag i fredagsmyset före dig. Var vaksam på allt som innehåller salt och finns tillgängligt och är framställt. Det räcker med en sekund för att olyckan skall vara framme. Symptom som ökad törst kanske inte är så konstigt, men även kräkningar, diarré, trötthet, stelhet och i vissa fall även kramper är vanligt.

10. Sockerfritt godis – Xylitol

Xylitol brukar finnas i sockerfria produkter som till exempel godis, sugtabletter, tuggummi och tandkrämer.

Hundar är mycket känsliga för xylitol då detta frisätter insulin i blodet. Detta sänker blodsockernivån och kan förgifta din hund. Viktigt alltså att aldrig ge din hund något som innehåller detta.

Om en hund som väger 10 kg får i sig mer än 2-4 xylitol tuggummin eller sugtabletter så finns risk för så kallad hypoglykemi. Vissa hundar har även fått leverskador efter att de ätit något med xylitol.

Misstänker du att din hund visar symptom efter att fått i sig Xylitol, kontakta din veterinär direkt.

Gör så här – Ha farlig mat oåtkomlig för din hund

Alla hundägare vet att hundar både kan vara nyfikna och smarta. Det är inte ovanligt att hundar får tag i något som ligger på ett bord. Det brukar räcka med två sekunder så är en hel bulle borta. Som du sett i listan ovan så finns det vardagliga saker som är betydligt värre än en bulle (även om det inte är så bra heller).

Hemma
Har du möjlighet så förvara så lite som möjligt framme när du inte är i ett rum. En skål med avokado kan bli farlig liksom några tappade vindruvor. Även om saker står utom synhåll så ser hunden bra med sitt luktsinne.

På restaurang
Undvik att bjuda din hund på mat som du själv äter. Har du lagat den själv så kan det vara svårt att komma ihåg precis vad den innehåller. Äter du på restaurang så är det ännu viktigare att låta bli. Där kan det finnas mycket som kan vara dåligt för din bäste vän.


Källor:
veterinären.nu
giftinformation.se
agria.se
sveland.se