Veterinär i mobilen gratis* med dessa försäkringsbolag

Artikeln innehåller reklamlänkar till First Vet

0
320
Vetaerinär i mobilen - Gratis med dessa försäkringsbolag
Många har långt till veterinären. Men nu har den kommit närmare. Hela vägen fram till och in i din mobil. | Foto: StockSnap/Pixabay CC0 1.0

Veterinär i mobilen – vad är det?

De flesta har nog hört talas om läkarbesök i mobilen. Det här är en trend som nog är här för att stanna, men också utvecklas. Det tog inte lång tid förrän det dök upp ett lika bra alternativ för hundar (och andra husdjur med såklart). Så nu kan du faktiskt få ett videosamtal med en veterinär i din mobiltelefon. Ett videomöte med en veterinär kostar i vanliga fall mellan 320 och 550kr. Här berättar vi hur du i vissa fall även kan komma undan gratis.

Tjänsten heter FirstVet och finns som en app till mobilen och paddan. En modern och smart onlinetjänst när du behöver prata med en veterinär. Man kan få recept och hjälp med specialistvård och beteenderådgivning m.m. De flesta försäkringsbolag som försäkrar djur ger dig även möjlighet att använda tjänsten subventionerat på olika sätt. Nedan har jag sammanställt vad som ingår hos de  olika försäkringsbolagen som har samarbete med FirstVet.

Tips: skaffa appen och registrera dig
innan du verkligen behöver den

Ok, för att kunna prata med en veterinär så behöver du en styck smartphone. Till den behöver du ladda ner en app. Lättast är om du läser detta på din smartphone och följer anvisningarna nedan. Då kör vi igång.

1. Ladda ner appen

Först behöver du ladda ner gratis-appen till din smartphone. Den fungerar både på iPhone och Android. Hämta appen här.

2. Registrera dig på appen

Följ anvisningarna i appen och fyll i dina uppgifter. Detta kan ju vara bra att göra INNAN man behöver veterinärhjälp. När du har ett lite akut läge eller vill veta något snabbt så kan det vara skönt att slippa skriva in saker i en app.

* Har du något av dessa försäkringsbolag till ditt husdjur: Agria, Dina försäkringar, Folksam, ICA försäkring, IF, Moderna djurförsäkringar, Svedea eller Sveland, så är tjänsten gratis till en viss gräns och under vissa förutsättningar – se vad som gäller nedan.

När kan man få hjälp av veterinär online?

Man har ju blivit bortskämd med att bli servad nästan dygnet runt nu för tiden. Här tycker jag FirstVet har tagit i ordentligt med öppettiderna. Det går att få en veterinär som kan kolla din hund via appen mellan 09:00 – 24:00 alla dagar. Bra, om du frågar mig!

Hur länge pågår ett videosamtalet?

Det verkar som det kan variera lite men FirstVet nämner runt 10 minuter som en vanlig längd, lite beroende på vad det rör sig om. Jag gissar att ensån här tjänst är väldigt populär och är den dessutom gratis för massor av försäkringstagare så blir det såklart snabbt trångt och kö. Därför vill man troligen hålla alla “möten ” med veterinärer korta men effektiva. Det gynnar ju en själv med såklart om man slipper vänta i kö hela dagen.

Om man vill ha specialist hjälp så bokas detta separat och då rör det sig om mellan 15-45 minuter beroende på vad det gäller.

Vad kostar ett veterinär-besök i appen?

Nja.. Normalt så kostar ett vanligt videomöte med en veterinär 320 kr under dagtid och 550kr efter 18:00 och på helg. Men de flesta försäkringsbolag i vår lista står för möteskostnaden i de fall det gäller vanliga skador. Ett undantag är “beteendefrågor”. Där får man inte ersättning.  Fråga ditt försäkringsbolag för exakt detaljer om du är osäker. Se även listan nedan för vad de olika försäkringsbolagen har för ramar när du skall använda den här nya tjänsten.

Betalar mitt försäkringsbolag allt?

Alla försäkringsbolagen har lite olika avtal så därför kommer en liten sammanställning nedan med de som är med i samarbetet. Kontakta alltid ditt försäkringsbolag för att få ett 100% besked om vad som gäller.

Viktigt: Uppgifterna nedan är hämtade från FirstVet och kan vara ändrade helt eller delvis efter att denna artikel skrevs. Läs aktuella uppgifter på FirstVets hemsida.

 Agria

Har du försäkrat hos Agria så får du alltid kostnadsfria videomöten för djur. Här godkänns kostnadsfria besök som gäller symptom/skada/sjukdom som annars omfattas av din försäkring hos Agria. Väljer du konsultationer med rådgivning som har att göra med symptom/skada/sjukdom och som inte omfattas av din försäkring får du en faktura i efterhand. Ett exempel på vad som räknas som ett icke kostnadsfria besök är om du vill ha beteenderådgivning, kostrådgivning eller utskrift av recept för preventiv vård.

Dina Försäkringar

Har du försäkringsbolaget Dina Försäkringar så “bjuder” de på tre videomöten med veterinär per år. Om din hund har symptom som normalt ersätts av din försäkring betalar de kostnaden för videobesöket direkt till FirstVet. Har du däremot frågor om foder eller exempelvis beteendeproblem så är det saker som du inte får ersättning för. (Men det betyder ju inte att man inte kan fråga en veterinär i appen och betala själv.)

Folksam

Även Folksam erbjuder tre kostnadsfria videomöten med veterinär per år. Även här gäller de vid symptom/skada/sjukdom som annars gäller i din försäkringen. Om du vill ha konsultationer som gäller rådgivning kring olika symptom, skador eller sjukdomar som inte omfattas av din försäkring så faktureras du för detta i efterhand. Några exempel på besök som inte är kostnadsfria är beteenderådgivning och kostrådgivning. Inte heller utskrift av recept för preventiv vård är kostnadsfri.

ICA Försäkring

Är din hund försäkrad via ICA försäkring så gäller följande. Du kan få tre videomöten med veterinär per år, utan kostnad. Dessa gäller för symptom, skada eller sjukdom som normalt omfattas av din försäkring. Konsultation angående symptom, skada eller sjukdomar som inte omfattas av din ICA försäkring faktureras till dig i efteråt. Detta gäller exempelvis beteenderådgivning och kostrådgivning.

If

Försäkringsbolaget If sparar in lite på antalet årliga besök men erbjuder ändå ett kostnadsfritt videomöte med veterinär per år. Som hos de flesta andra bolag i listan så gäller detta vid symptom, skada, sjukdom som annars omfattas av din försäkring. vill du ha konsultationer eller rådgivning kring symptom, skador, sjukdomar som inte omfattas av din försäkring så faktureras du för detta i efterhand. Sånt som inte ingår kan till exempel vara beteenderådgivning, kostrådgivning eller utskrift av recept för preventiv vård.

Moderna Djurförsäkringar

De som har detta försäkringsbolag kan få upp till tre fria videomöten med veterinär under ett och samma år. Kostnadsfria besök dock endast för sjukdomssymptom eller skada som annars omfattas av din försäkring. Viktigt att känna till är att konsultation som gäller rådgivning om sjukdomssymptom eller skador som inte omfattas av din försäkring måste du betala själv. Men det kan det ju vara värt ändå såklart. I fall som dessa så faktureras du som kund direkt av FirstVet. Fler undantag som inte omfattas av deras försäkringar. Beteenderådgivning, kostrådgivning och frågor kring förebyggande behandlingar är exempel på besök som inte omfattas av våra försäkringar. Kontrollera med ditt försäkringsbolag för att få exakta uppgifter om vad som gäller.

Svedea

Har du Svedea så är det extra lyxigt. De ger “alltid” sina kunder kostnadsfria videomöten för djur försäkrade hos Svedea. Som på de flesta andra försäkringsbolag i listan så omfattar de kostnadsfria besöken symptom, skada eller någon sjukdom “som annars omfattas av din försäkring”. Konsultationer som avser rådgivning gällande symptom, skada eller sjukdom som inte omfattas av din försäkring faktureras du isåfall för i efterhand. Några vanliga exempel på besök som inte är kostnadsfria är t.ex. beteenderådgivning, kostrådgivning eller utskrift av recept för preventiv vård.

Sveland

Här får du och din hund upp till tre kostnadsfria videomöten med en veterinär per år år. Besök som omfattas gäller symptom/skada/sjukdom som annars omfattas av din försäkring. En konsultationer som handlar om rådgivning som inte omfattas av din försäkring faktureras till dig i efteråt. Vad finns det för exempel på besök som inte är kostnadsfria då? Jo, dessa är beteenderådgivning, kostrådgivning eller förskrivning av receptbelagda fästingmedel, videobesök som dessa får du betala själv. Men det kanske inte är hela värden. Ibland vill man ha hjälp oavsett pris.

Väldigt få saker är helt gratis

Hur kan detta vara gratis i vissa fall? Nja, du har såklart på olika sätt redan betalat för dina besök hos FirstVet genom din hund- eller djurförsäkring. En liten del i premien går antagligen till kostnaden. Men har du redan betalat så gäller det så klart att få valuta för pengarna. Har du “rätt” till fria videobesök via appen så skall du såklart utnyttja dem när du får behov.

Det kan vara bra att ta tag i en sak som detta direkt. Skulle du behöva snabb hjälp så är det sista man vill göra att krångla med teknik. Detta är skönt att ha gjort innan. När väl appen ligger där i mobilen så är det bara att klicka. Mitt råd: skaffa appen så fort som möjligt och hoppas sen att du aldrig behöver använda den. I vilket fall inte akut.

Lycka till!