Hundsäng på ben – 5 bra hundbäddar i svenska webbutiker

Artikeln innehåller reklamlänkar

0
5069
Hundsangar på ben - Hundbaddar med ben - Svävande hundsängar

Hundsäng på ben – en smart nykomling

Det var inte länge sedan man tyckte att alla hundar kunde ligga på golvet. Men vem vill det? Det kan både vara obekvämt och kallt. Men ibland är det motsatsen som är problemet. På sommaren så vill man i stället ha det lite svalare. En hundsäng på ben löser både för kalla och för varma golv. (Det är i alla fall det som är tanken.) Både valpar och äldre hundar blir gärna bortskämda med en riktigt skön säng när det är dags att vila eller sova – gärna en bit från marken.

Hoppa direkt i denna artikel:

Sval på sommaren

En ett altandäck är ju ett populärt ställe att slappa på. Men det kan ibland bli lite väl varmt i solen. Då är det skönt att klättra upp en bit från marken. Har man tur så kommer en sval bris som blåser lite under bädden.

“en sval bris som blåser under bädden”

Jag har själv två solstolar i ungefär samma material som flera av hundbäddarna nedan. Det är ett vävt tyg av polyester, ganska tunn som är skönt att sitta på. Till skillnad från vanliga solstolar så känns det faktiskt luftigare. I vilket fall mycket bättre än en tjock skumgummidyna.

Skyddar på vintern

På vintern hade vi där vi bodde tidigare väldigt kalla golv. Det var torpargrund och plastmattor. Även om man hade ganska varmt inne under de kalla årstiderna så kändes alltid golven kalla ändå.

En del hundbäddar som står direkt mot golvet kan bli lite kalla även om de är tjocka och mjuka. Man kan prova att klippa till ett liggunderlag och lägga under bädden för att isolera lite men det är inte säkert att det räcker för att få en varmare sovplats.

En del kallar dem “svävande säng”

Ett annat alternativ är såklart just en bädd på ben. En del kallar dem “svävande säng” och det kanske är så  din hund uppfattar det. Fördelen på vintern är att hunden inte ligger direkt emot golvet.

De flesta modeller har ett vävt polyestertyg som är uppspänt på en stålrörskonstruktion med fyra ben. Lite beroende på modell så hamnar hunden några centimeter över marken. Lite som en väldigt spänd hängmatta.

Polyestertyget är ofta lätt att torka av och oftast ganska tåligt men det kan för vissa hundar kännas lite spartanskt. Vill din hund ha det lite mysigare så kan man ha någon slags pläd att lägga över. I en av modellerna nedan så följer det faktiskt med en.

Fördelar med en svävande säng

En liggplats som är sval på sommaren och skyddar mot kalla golv på vintern är kanske de två största fördelarna. Men det finns några till som påpekas från tillverkare och butiker. Att ligga på ett luftigt material med viss luftcirkulation under gör att hundens päls torkar lättare. Den slipper ligga fuktig på marken om pälsen blivit blöt.

Att komma upp en bit från golvet kan vara bra för för djur/hundägare som är allergiska mot husdammskvalster.

Ytterligare en fördel är att polyester inte samlar så mycket hår. Vanliga tyg och kuddsängar blir tillslut ofelbart mycket håriga. Vanligt tyg drar gärna till sig smuts lättare. Då är polyesterväv en bra lösning. Lätt att torka av och mindre hår.

Bygga ihop och ta isär

När du beställer en hundbädd av den här typen så kommer den såklart i massor av delar. Har du satt ihop något från IKEA så är detta troligen enklare. Det är praktiskt att en stor grej faktiskt kommer i delar så man får in den i bilen.

Det betyder ju också att den går att plocka isär om man behöver ta med den på resa. Inte så dumt jämfört med många andra bäddar som faktiskt är ganska skrymmande i vissa fall.

Fem bäddar i Svenska webbutiker

Jag har letat upp de hundbäddar av den här typen som jag hittat på svenska webbutiker. Detta är en väldigt eftersökt sängmodell men ännu inte så vanlig. Nedan fem stycken snarlika men med några små skillnader. Beskrivningarna är baserade på kommentarer från kunder som köpt och butikens beskrivning. Urvalet är alltså inte baserat på betyg utan grundat på de jag överhuvudtaget hittat i svenska webbutiker. Här kommer listan utan inbördes ordning. Det är lite svårt att lösa bildrättigheter på vissa produkter så klicka på länken för att se den riktiga bilden i respektive webbutik.


1. Kerbl Hundbädd på ben

Kerbl - Upphöjd hundsäng på ben med svart stålram
En mjukt fleecefilt följer med. | Bild: VidaXL

Den här hundbädden från Kerbl (VidaXL)  är (enligt butiken) designad speciellt för dem som har lite kalla golv eller för en hund som gillar att ligga lite svalt på sommaren. Den passar med andra ord bra året om. På ovansidan finns en avtagbar filt som är gjord av mjukt fleecetyg. Detta går att tvätta i 30°C. Priset är överkomligt strax över 500-lappen.

Överblick

 • Pris: 519 kr (när detta skrevs)
 • Färg: Beige
 • Material: Polyester
 • Mått: 105 x 68 x 15 cm
 • Passar kalla golv inomhus eller på varma uteplatser heta dagar
 • Avtagbart fleecetyg som kan tvättas i 30°C

2. VidaXL – upphöjd hundsäng med stålram

Hundbädd i grönt på svartlackade ben.
Eget märke med snygg grön väv. | Bild VidaXL

Webbutiken VidaXL har ett eget märke av en hundsäng på ben av stål (Vida XL). Det skall vara en robust och bekväm säng som passar hundar och även andra husdjur. Går att använda både inne och utomhus.

Den här svävande sängen har svarta ben med ett grönt tyg. Stålramen är puderlackad och är därför både rostfri och extra reptålig.

Man påpekar i butiken att “tyget andas” och håller din hund från det kalla golvet. Tyget är “vattensäkert” och är lätt att tvätta när det har blivit för smutsigt. Här har man enligt tillverkaren satsat på både tyg och metall av hög kvalitet som gör sängen mycket hållbar.

Storlekar

 • 90×60 cm
 • 110×80 cm
 • 130×80 cm

Överblick

 • Pris: 389 kr (när detta skrevs)
 • Färg: Grön
 • Kapacitet: 35 kg (den största modellen)
 • Material ben: stålram
 • Material tyg: vattensäkert och tvättbart polyester

3. Snooze – Stor svart hundbädd på ben

Svart hundsäng på ben med svart stålrrör
Ett ord: Stilren! | Bild: VisaXL

En stor svart hundsäng, Snooze från @Pet (Vida XL). En bra upphöjd säng för hundar. Även denna modell funkar bra både inomhus och utomhus. Svarta detaljer med rena former med ett lätt genomskinligt svart nylontyg.

Stommen är en robust metallram med ett slitstarkt nylonmaterial spänt över. Materialet släpper genom luft och skall vara riktigt bekväm. Materialet är lätt att göra rent. Butiken tipsar om att det enkelt går att gnugga den ren med en fuktig trasa. Det låter ju bra. Vad finns det för storlekar då? Snooze finns tre olika storlekar: (Jag länkar till den stora modellen.)

Storlekar

Small: 70x50x18,5 cm
Medium: 90x55x18,5 cm
Large: 110 x 65 x 18,5 cm

För att du inte skall stå handfallen när du får hem delarna så skickar de med en hylsnyckel så du kan montera ihop bädden direkt (så din hund kan snooza gott).

Överblick

 • Pris: 569kr (när detta skrevs)
 • Färg: Svart
 • Material: Metallram + nylon
 • “Luftigt material” som är lätt att torka av
 • Funkar fint inne och ute
 • Hylsnyckel medföljer

4. Relax hundsäng på ben (4,7 i medelbetyg!)

Grå svart hundsäng på ben
Bra betyg och “rätt mycket för pengarna.”

Det här är en prisvärd lyxsäng för hundar (Zooplus), ett snyggt tillbehör både för inomhus- och utomhusanvändning. Det här är en säng med slitstark tyg som precis som de andra släpper genom luft. Det hela är uppbyggt på en robust metallställning, svartlackade metall. Både liggytan och väven är av 100% polyester (av typen Oxford 600 D).

Den går fint att ha utomhus, den tål regn och är lätt att rengöra. Vill du ta med den om du skal ut och resa så ger den att montera isär för att den skall ta mindre plats. Bra att ha hemma men också på resor med andra ord. Det följer dessutom med en liten förvaringsväska som man kan packa ner den i.

Storlekar

Small

 • Hela: L 76 x B 61 x H 18 cm
 • Liggytan: ca L 71 x B 55 cm
 • Hopfälld: L 58 x B 15 x H 15 cm

Large

 • Hela: L 92 x B 77 x H 18 cm
 • Liggytan: ca. L 86 x B 70 cm
 • Hopfälld: L 74 x B 20 x H 20 cm

Maximal belastning:

 • Small: 30 kg
 • Large: 50 kg

Design
Snygg hundbädd på ben med utmärkande formgivning i tyg och ben. Den här hundsängen är lite mer designad än de övriga. Snyggt tycker jag men den skall ju passa där man skall ha den så det beror såklart på var man skall ha den. Vissa gillar mer renodlade former och färger.

Så beskrivs den
Den här svävande bädden beskrivs som en “hunddröm”. “En förstklassig lyxsäng.” Ett roligt argument är att den sägs “minska risken för fästningar”. Det kan kanske stämma om hunden gillar sin bädd mer än högt gräs. En annan fördel som gäller alla svävande bäddar är att hunden inte ligger på fuktig mark.

Överblick

 • Pris: 199-399 kr (när detta skrevs)
 • Färg: grå
 • Snygg design
 • Slitstark, “andningsaktiv” trådväv
 • Lätskött, går att montera isär
 • Halksäker med gummitassar på benen
 • Tyget kan tvättas i maskin i 30 °C.

Vad tyckte de som köpt?
I recensioner från hundägare som köpt denna bädd kan man läsa att den är “…enkel att flytta runt och lätt att hålla rent under den”. En annan skriver att de “…föredrar denna bädd över andra, då den “andas”…”Någon tycker också att den är “lagom mjuk“. De tycker också att den var bra för en hund “…som vägrar ligga på golvet…”

Någon sa att monterings beskrivningen var bra men man behövde lite kraft för att kunna montera ihop rör och delar. Man får hoppas någon kan hjälpa till om det skulle bli för trixigt. 😉


5. Horseware Rambo Hammock med ben

Designad hundsäng upphöjd med ben
Alltid roligt när man kan få in orden “Rambo” och “Hammock” i samma mening 😉

Rambo Hammock (Horze) är en en lätt och bärbar säng för den bortskämda hunden. Här har man använt en patenterad polyester/nylonväv som skall vara extra slitstark. (Det tackar vi för.) Allt för att hunden skall få en “supermjuk och bekväm sömn” som man skriver.

Så beskrivs den
En finess som man påpekar med polyester ytor är att de inte blir lika håriga som vanliga tyg och kuddsängar. Skulle det hamna lite ludd på dem så är det lätt att torka av. Det här skall vara en lätt konstruktion som är enkel att bära med sig eller flytta undan när det är daga att göra rent under.

Design
Svarta ben med ett grått vävtyg på toppen. Benen går upp till plasthörnen som binder samman konstruktionen. Ganska snygg detalj men oklart hur hållbarheten är. Designen sägs “stödja djurets kropp” och lämnar utrymme för att luften skall kunna cirkulera under sängen både på vintern och sommaren.

Jag länkar här ovan till large-modellen men det finns även en storlek för mindre hundar. Det står tyvärr inga exakta storlekar i webbutiken så här får man gissa sig fram mellan small och large.

Överblick

 • Pris: 429-739 kr (när detta skrevs)
 • Storlekar: Large & Small
 • Metallram med pulverlack för hållbarhet och styrka
 • Långvarig och hållbar
 • För inom- och utomhusbruk

Kan man ha flera hundsängar?

Ja, det är klart. Hittar man en modell man gillar så kan man ha flera “slafar”. Just den här typen av säng går ju att ha ute (i alla fall under sommaren). Då kan det vara en idé att ha en inne och en annan ute på gräsmattan, under ett träd eller på altanen eller balkongen. OBS! Har du balkong? Det kan vara lurigt. Läs denna artikel vi skrivit  – Innan hundvalpen flyttar in – så får du ett säkert hem.

Känner du till fler modeller?

Detta var de “svävande sängar” jag lyckats hitta i Svenska webbutiker. Har du hittat fler? Hör gärna av dig så lägger jag till dem på listan. Lycka till!