Bästa torrfoder utan spannmål för hundar? – Här är listan

Innehåller reklamlänkar till respektive tillverkare

0
12046
Foto: howo/pixabay CC0 1.0

Vad är spannmålsfritt hundfoder?

Detta är en ganska ny produkttrend som fått stort genomslag då man på olika sätt vill efterlikna en så “naturlig” kost som möjligt för hunden. En hund är ju inte som bekant en varg men det är där man hämtat inspiration. Man har tittat hundens släkting och studerat vargars kost. Det har resulterar i en mängd olika blandningar och varianter av olika slag.

Gemensamt är dock oftast att det är ett torrfoder med högt köttinnehåll, ibland färskt men även torkat och som inte innehåller spannmål.

Mer protein – mindre kolhydrater

Spannmålsfritt hundfoder har även blivit populärt bland de som vill minska eller undvika kolhydrater (oftast med med gluten) i form av vete, korn, havre, råg, majs och ris. Istället vill man ha ett högt protein innehåll av kött.

Vanligt är också att man inte tillsätter några konstgjorda färgtillsatser, smaktillsatser eller konserveringsmedel i fodret.

Mattrend eller inte – många hundägare tycker sig ha fått bra resultat efter att ha dragits med problem kring maten då de bytt till spannmålsfritt. Det finns olika argument både för och emot att spannmålsfritt skulle hjälpa mot glutenintolerans eller allergier hos hundar.

Helt klart är dock att de som ger sina hundar spannmålsfri mat tycker att de fått mycket stora förbättringar på flera plan. Flera hundägare berättar även om hur fin pälsen blivit. “blankare och mjukare päls” är vanligt bland kommentarer. Några tycker även att hunden kliar sig mindre då fodret är glutenfritt.

Är spannmålsfritt helt kolhydratfritt?

Nej. Spannmål innehåller mycket energi i form av kolhydrater. I spannmålsfria hundfoder använder man istället andra kolhydratrika råvaror som till exempel potatis och äpple. Detta gör att fodret kan ha ett högt kolhydrat innehåller trots att det inte innehåller spannmål.

Gillar min hund spannmålsfritt foder?

Det vanligaste som nöjda hundägare rapporterar om är att deras vovve fått ny eller större aptit. Har man en hund som inte gillar vad som helst i matväg så kan det såklart kännas skönt om man till slut hittar något som den tycker om. En del hundägare har provat sig genom en mängd olika fodersorter och till slut fastnat för spannmålsfritt.

Läser man alla kommentarer (som jag gjort) så är det oftast ingen liten förändring som skett. Tvärtom! Hundarna fullkomligt älskar spannmålsfritt. Jag misstänker att det kanske inte är just avsaknaden av spannmål som gör att hundar gillar foder som detta. Högt köttinnehåll och en stormängd färskt kött är lätt för de flesta hundar att tycka om.

Hur vänjer man hunden vid den nya maten?

En större förändring av kosten kan vara lurigt för en hundmage. Är det första gången du provar en mat med högt köttinnehåll och utan spannmål så kan du behöva vänja den först. Börja med att blanda ut en del av det gamla fodret med delar av det nya. Mellan tre till sju dagar kan vara lagom enligt vissa av tillverkarna. Börja med lite av det nya och öka efter hand så hinner hunden bli van.

Som vanligt när det gäller foder så finns det mått och tabeller på hur mycket som är lagom för din hund. Men detta är såklart bara en vägledning och varierar mellan hundar. Lite beroende på ras, hur aktiva de är eller hur gammal den är.

Hur skall man förvara spannmålsfritt hundfoder?

En av tillverkarna i vår lista tipsar om att förvara fodret torrt och svalt. Det är alltså inte så stor skillnad från annat torrfoder.

Köpa billigt eller dyrt?

Som du ser i listan nedan så varierar priset ganska mycket. Det finns flera faktorer som påverkar priset. Större påsar brukar ge lite mer för pengarna. Högre proteinhalt gör generellt också att det kostar lite mer. Sen är det typen av kött – färskt eller torkat som kan påverka. På Olivers så kan man också få billigare pris om man blir medlem.

Jag har gjort en enkel prisjämförelse med de storlekar som varit tillgängliga. Oftast 4-6 kilos förpackningarna. Men som sagt, hittar man en sort som hunden verkligen gillar och samtidigt mår bra av så spelar kanske inte priset så stor roll.

Listan med foder som fått toppbetyg av köparna

Här har vi samlat några av de mest populära märkena i svenska webbutiker. Många har så höga betyg från nöjda köpare att det helt enkelt inte funnits några negativa kommentarer. Det beror förstås på att jag valt ut de som fått bäst betyg och bäst kommentarer. Här kommer listan, utan inbördes ordning.


1. Canagan Free-Run Chicken Small Breed

★★★★★ (4.9) Toppsäljare som älskas stort

Canagan Free-Run Chicken Small Breed
Passar: Små hundar. Valp, Vuxen. Protein 33 %, Fett 17%. | Bild: ArkenZoo

Det här är ett otroligt omtyckt spannmålsfritt foder med små foderbitar med smak av kyckling, framtaget utav animaliska ingredienser med en hög halt färskt kött. Här har man faktiskt försökt efterlikna vargens föda utan “biprodukter, tillsatser eller mjölkprodukter”

78 kr/kg*

När detta skrivs är priset per kilo 78kr räknat på en sexkilos-förpacknin, detta utan eventuell frakt.

Här är det svårt att hitta någon som inte är nöjd. De som tidigare haft annat foder och gått över till detta får nog beskrivas som mer än nöjda.

Det är viktigt att få ordning på maten och har man haft svårt att hitta rätt foder så kan det av förklarliga skäl kännas som en riktig storvinst när man hittat rätt sort.

På länken ovan hittar du fullständig innehållsförteckning. Finns i två kilos och sexkilos förpackningar. Som vanligt rekommenderar jag att köpa större förpackningar och istället lite mer sällan. Det blir både billigare och lite bättre för miljön.

 Ur recensioner på Arken Zoo.

“Världens bästa hundfoder”
“Bra och balanserad näring”
“Detta foder var helt fantastiskt”

Till butik (ArkenZoo)


2. Canagan Country Game Small Breed

★★★★★ (4.8) Storfavorit med viltsmak

 Canagan Country Game Small Breed
Passar: Små hundar. Valp, Vuxen. Protein 36 %, Fett 19%.| Bild: ArkenZoo

Här är ännu ett Canagan foder på topplistan för mindre hundar. Små foderbitar med smak av vilt, framtaget utav animaliska ingredienser med en hög halt färskt kött. Även i detta foder så har man uteslutit “biprodukter, tillsatser eller mjölkprodukter”.

95 kr/kg*

När detta skrivs är kilopriset 95kr räknat om man väljer sexkilos-förpackningen, detta utan eventuell frakt.

Här är det sötpotatis står för kolhydraterna. Rikt på vitamin A och C och  “lösliga fibrer som ger lång mättnadskänsla och motverkar skadligt kolesterol” som man skriver. Innehållsförteckningen berättar om bland annat anka, sill och benfri hjort i fodret.

Är du nyfiken så hittar du fullständig innehållsförteckning på länken nedan. Finns i två kilos och sexkilos förpackningar. Som alltid så är det billigare och bättre för vår miljö om du köper större förpackningar lite mer sällan. Mindre transporter tjänar vi alla på.

Ur recensioner på Arken Zoo.

“Vi byter aldrig bort detta foder”
“Väldigt kräsen, men detta äter han”
“Kunde varit lite billigare bara :)”

Till butik (ArkenZoo)


3. Wolf of Wilderness – Kyckling och lamm

★★★★★ (4.8) Lättsmält och rikt på animaliskt protein

Spannmålsfritt torrfoder - Wolf of Wilderness lamm
Helt fritt från både spannmål och gluten. Protein 25%, Fett 15% | Bild: ZooPlus

Wolf of Wilderness – ett mycket populärt spannmålsfritt torrfoder som består av färskt lamm och kycklingkött. Här har man till och med plockat in vargen som symbol för vad man har i åtanke gällande innehållet. Det verkar som man försökt efterlikna vargens naturliga kost genom att tillsätta vilda bär och örter som i vargens naturliga kost skulle komma från det bytet ätit.

50 kr/kg*

I skrivande stund kostar detta foder 50kr per kilo räknat på en femkilos-förpackning. (Eventuell frakt är inte medräknad.)

Fodret innehåller “minst 61% rent kött” och kompletteras med bland annat vilda bär och rötter. Läser man de många kommentarerna så verkar det stämma bra. Den enda kolhydratkällan i fodret är potatis. Maten är tillverkad i Tyskland och innehåller enligt tillverkaren varken konserveringsmedel, färg- eller smakämnen.

Några köpare tycker att detta foder är något billigare är andra spannmålsfria märken. En person tyckte det gick åt lite mer än ett annat märke innan hunden blev nöjd. Det går kanske därför på ett ut. Finns även i en stor 12 kg förpackning eller en en ekonomiförpackning med ett ännu bättre pris.

Ur recensioner på ZooPlus.

“Våra kräsna hundar gillar det..”
“Inte nog med att alla hundar älskar det….det är riktigt bra..”
“…blankare o mjukare päls :)”

Till butik (ZooPlus)


4. Olivers – Spannmålsfritt hundfoder med kyckling

★★★★ (4.8) Kvalitetsfoder till vuxna hundar

Olivers - spannmålsfritt torrfoder och hundfoder som fått bra betyg - med smak av kyckling
Passar vuxna hundar – Protein 27%, Fett 15% | Bild: Olivers.se

Danska Olivers tillverkar och säljer sitt egna märke i svensk webbutik. Även här finns några riktigt uppskattade helfoder utan spannmål.

Pelletsbitarna är i en “mellanstorlek” och skickas i 4 kilospåsar. Innehåller mest kycklingkött men även en del från kalkon och anka. Här har man också satsat på både omega3 från fiskolja och fibrer som ärtfibrer, betfibrer och cikoriafibrer.Det verkar som våra hundar faktiskt får en mer varierad kost en man själv 😉

75 eller 52 kr/kg*

När detta skrivs är priset per kilo 75kr räknat på fyrakilospåsen. Är du medlem blir det ordentligt billigare. Då hamnar kilopriset på 52kr. Ev. frakt är inte medräknad.

En påse håller ca 18 månader men det verkar inte behövas om man läser de kommentarer som finns från köpare. De talar snarare om att det tar slut i ett nafs.

Den enda kommentaren som inte gav full pott – bara en fyra – har använt fodret i flera år men vill prova ett annat för att se om det blev “mindre spillprodukter”.

Läs mer om exakt innehåll hos butiken på länken nedan. Här kan man för tillfället bara välja 4 kg påsar. Men 12 kilos påsar verkar vara på väg in så håll gärna utkik.

Ur recensioner på Olivers.se.

“Billigt, bra produkter, snabb leverans”
“Hundarna älskar den”
“Bra foder med snabba, smidiga leveranser”

 


5. Pure Natural – Spannmålsfritt med lamm

★★★★ (4.6) Benfritt lammkött med mynta och C-vitamin

Spannmålsfritt torrfoder-Pure Natural med lammsmak
Komplett hundfoder som passar vuxna hundar – Protein 26%, Fett 14% | Bild: Arken Zoo

Pure Natural Grain Free är ett komplett foder som passar vuxna hundar. Huvudingrediensen är lamm(50%) med en ganska stor del “färskt lamm”(30%). Här kommer kolhydraterna från sötpotatis och vanlig potatis för att undvika olika spannmål.

99 eller 58 kr/kg*

Uträknat efter tvåkilosförpackningen så kostar detta foder 99 kr/kg. Köper du istället en 12 kilos så kommer man ner i 58 kr per kg! Det är stor skillnad. (Ev. frakt är inte medräknad.)

Detta är ytterligare ett otroligt populärt och uppskattat foder som fått över hundra femstjärniga betyg av de som köpt. Kommentarer som “… pälsen har blivit fin igen” och “…hans mage mår bra…”. Vanliga kommentarer är kring finare päls och bättre mage. Många som har haft problem med allergier har blivit hjälpta. Framför allt så verkar all hundar (nästan) älska detta. Man kan läsa om glupska hundar med stor aptit som “…slukade hela provskålen i butiken…“. Populärt är en underdrift. Ta en titt på fler av dessa härliga kommentarer och beskrivningar på länken nedan.

Du kan läsa mer om exakt vad detta foder innehåller på länken nedan. Det finns både i 2 kilos (provpåsar) och en 12 kilos säck. Smart med små påsar om man vill prova först men har du bestämt dig så finns det inget att välja på om du vill få ett bra pris. Den stora förpackningen är bra mycket billigare i detta fall.

Ur recensioner på ArkenZoo.se

“De bästa torrfodret jag haft!”
“Blanka och fina samt perfekta i hullet…”
“…värt att lägga några kronor extra på mat som lever upp till alla förväntningar”

Till butik (ArkenZoo)


Välj en sort din hund gillar

Att hitta rätt foder till sin hund är inte alltid så lätt. Många problem som dyker upp kan ha med kosten att göra. Därför gäller det att hitta ett som passar just ens egna hund. Det finns en hel del att välja mellan. Vilken sort skall man ha. Vad passar just min hund? Det händer att hundar som “inte velat äta nånting” plötsligt blir som en ny hund när de blir serverade ett foder som de tycker om. Frågan är bara vilket? Jag hoppas denna lista kan vara till hjälp. Lycka till!