Innan hundvalpen flyttar in – så får du ett säkert hem

0
8748
Innan hundvalpen flyttar in - så får du ett säkert hem
Det finns många faror för en liten valp som skall flytta in. | Foto: Säker Hund.se

Mycket att förbereda innan din valp flyttar in

Om du snart har en valp som skall flytta in så finns det oftast lite tid att fixa ett och annat redan innan. Och det är bra för det är många saker som behöver förberedas i hemmet och även i trädgården om du har en sådan. Här har jag samlat saker du behöver veta för att få ett säkert hem innan din hundvalp flyttar in. Detta gäller såklart även äldre hundar.

- Annons -
 
💚 LoFi - Relax - Plugga - Följ på Spotify
   

Barnlås på lådor och skåp

Precis som för barn så finns det många farliga saker i ett kök för din hund. Lådor innehåller ofta vassa föremål och även om det verkar osannolikt så kan en hundvalp sticka eller skära sig på saker. Det samma gäller låga skåp. En gjutjärns-panna eller stor gryta kan ramla ut och om inte annat skrämma din hund.

Stäng till hundmaten

Har du hundens mat i ett lågt skåp är det inte omöjligt att den försöker komma åt den om en kökslucka står på glänt. Många förvarar även kökskemikalier och rengöringsmedel kring soppåsarna under diskbänken. Där är det lätt att lukten gör hunden intresserad. Sätt barnlås på både lådor och skåp. Det finns enkla barnlås som är smarta konstruktioner av stark plast som är lätta att montera. Dessa kommer göra stor nytta.

  • Sätt barnlås på skåp och lådor med farligt innehåll.
  • Placera hundens mat otillgängligt.

Kablar och sladdar

En del hundar älskar att tugga på sladdar. Desperata hundägare skriver i frågespalter om goda råd för att få sina hundar att sluta med detta. Det finns faktiskt några enkla saker man kan göra för att i alla fall minska risken för att hunden skall tugga sig genom en livsfarlig elkabel. Börja med att gömma alla utanpå liggande kablar. Lägg dem bakom möbler för att göra dem mindre synliga. Använder du förlängningskablar så se till att du drar dem så kort sträcka som möjligt och inte låter dem ringla runt över hela golvet.

Det finns tjocka kabelskydd att köpa för att göra dem tuggsäkra. Det bästa är om du kan plocka undan alla kablar som kan bli farliga så långt det är möjligt.

Lampor som står i fönster har oftast sladdar som hänger ner till kontakten på golvet en bit bort. Även om hunden inte kommer att tugga på sladden är det riska att den nån gång fastnar i sladden och drar med sig hela lampan ner i golvet. Lampan kan då bli mycket farlig och strömförande.

Toaletten – lockande men farlig

Hundar gillar vatten och tycker ibland att en toalett kan vara ett bra ställe för att dricka. Se därför till att hålla toalettlocket stängt. Annars kan det hända att hunden trillar i och fastnar. Det finns ofarliga rengöringsprodukter för toaletten som kan vara bra att använda i fall en nyfiken hund ändå skulle titta in. Enklast är kanske att försöka hålla toalettdörren stängd.

Innan hundvalpen flyttar in - så får du ett säkert hem
Foto: communicationcy/Pixabay CC0 1.0

Gör balkongen säker

En balkong är inget bra ställe för en hund. Det kan vara olämpligt på flera sätt. Även om man bara öppnar balkongdörren lite så hunden kan gå ut när den vill så har det hänt att hundar hoppat över räcket. Hundar har svårt att bedöma hur högt de är och ser oftast inte riskerna på samma sätt som vi människor. Har du en balkong i ett högre hus så kan du sätta upp skydd längs räcket. Det kan kanske till och med behövas nät av någon typ för att förhindra att hunden hoppar eller tar sig över räcket.

En balkong är inget bra ställe för en hund

Men man kan inte lämna sin hund på balkongen hela dagen bara för att man inhägnat den säkert. Det som är lätt att glömma av är att det både kan bli otroligt hett och ibland även kallt på en balkong. Väder och vind skiftar många gånger under en dag och regn och åska kan vara riktigt skrämmande. Åska och blixtar skrämmer hundar på samma sätt som fyrverkerier och smällare gör. En skrämd hund som är instängd på balkongen kan försöka ta sig därifrån den enda vägen som går – över räcket.

  • Sätt ordentliga fallskydd på balkongen.
  • Lämna inte hunden utan uppsikt på bakongen.

Halksäkra mattor

En hundvalp med spring i benen kan lätt halka och skada sig på ett halt golv. En längre korridor, stora ytor i ett rum är ställen som hunden kan rusa fram. Även mindre mattor är ibland mycket hala mot underlaget. Så försök att ha halkskydd under mattor på ställen där din hund kanske ibland kommer att få upp farten. Halkolyckor är tydligen ganska vanligt för människor så detta gör att du får ett säkert hem både för dig och din hund.

Trappskydd

Har du en valp måste du sätta upp en barngrind eller nät så inte hunden ramlar ner för trappan. Tillslut lär sig de flesta hundar gå bra i trappor men för en valp kan det vara mycket svårt och det är lätt att den missbedömer faran och bara ger sig rätt ut. Det kan vara bra att använda en hundbur eller hundnät som skydd om du inte kan ha hunden under uppsikt en stund.

Levande ljus

Under årets mörka halva är det såklart mysigt med levande ljus i alla former. Jag tror inte att så många hundar skulle gå för nära själva lågan på ett tänt ljus om den fick syn på det. Det är däremot troligare att en eller flera ljusstakar skulle välta eller falla ner på golvet om en glad hund rusar förbi med en viftande svans. Det finns ju exempel på att katters päls börjat brinna då de kommit för nära en låga. Om detta hänt en hund låter jag vara osagt.

  • Placera levande ljus säkert
  • Ha dem under mycket god uppsikt
Hundsäkert hemma. Stäng alltid torktumlaren.
En valp kan tycka att en torktumlare är en mysig plats att krypa in i. Farligt, farligt! Se därför till att alltid ha luckor stängda. | Foto: stevepb/pixabay CC0 1.0 

Tvättmaskin och torktumlare

De flesta har väl hört historier om en katt som mirakulöst överlevt efter att ha snurrat runt i en tvättmaskin. Detta är inte lika troligt om det gäller en valp. Därför gäller det att hålla alla tvättmaskiner och torktumlare stängda. Det är inte omöjligt att en valp tycker det ser inbjudande ut att lägga sig i ett lite trångt utrymme.

kontrollera att ingen valp befinner sig i maskinen innan du stänger luckan

Ta för vana att alltid kontrollera att ingen valp befinner sig i maskinen innan du stänger luckan. Meddela även alla i familjen att kolla samma sak innan de använder maskiner med luckor och utrymmen. Detsamma gäller faktiskt ungsluckan. Bättre att kolla en gång för mycket än för lite.

Växter som är farliga för din hund

Det finns massor av växter som är giftiga för både människor och hundar. Skillnaden är att vi inte tar en tugga från allt spännande vi hittar på marken. Detta gör däremot gärna våra fyrbenta vänner. Träna din hund på att inte bita i växter och markera varje gång det händer. Detta är något som finns i stort antal överallt omkring oss och kan vara mycket farligt i vissa fall. Här är några riktigt luriga växter som din hund lätt kan komma i kontakt med.

Krukväxter som finns inomhus

Både julstjärna och mistel är giftiga att äta och tugga på för en hund. Även populär växt som används som ”luftrenare” är Filodendron från brasilien. Den klarar sig med lite mindre ljus och är därför ibland mindre synlig i ett rum. Det gör den kanske lätt att missa när man skall se efter sin hund. Placera dina växter högt och utom räckhåll. Undvik för mycket krukor på golvet så slipper du obehagliga överraskningar

Vanliga giftiga växter i trädgården

I trädgårdar brukar utbudet vara ännu större när det gäller olika växter. Några vanliga sorter som tyvärr är farliga är exempelvis olika typer av liljor. Påsk- och pingstliljor mfl. En vacker Hortensia bör du hålla ifrån din hund och kanske inhägna för att skydda både växten och din hund. Ge den istället en sandlåda som den kan få gräva i istället.

Fler växter som kan vara giftiga om hunden får i sig dem är tomatplantor, azalea och fingerborgsblommor som även kan vara farliga i närheten av barn.

Om du märker att din hund fått i sig en växt oavsett sort så bör du kontakta veterinär med en gång för att vara på den säkra sidan. Besöker du veterinär så ta med dig växten om du kan.

5 till 10 ekollon kan vara livsfarligt för en hund på 10 kg

Ekollon är giftiga för hundar att äta.
Ekollon. Ser kanske spännande ut men – farligt, farligt! | Foto: KaboomPicsLicense

Ekollon

Har du turen att ha en ek i din trädgård så skall du hålla koll på ekollonen. I ekollon finns det ett frätande ämne som är farligt för hundar som heter tannin. Om din hund får i sig för mycket kan den faktiskt dö. Enligt försäkringsbolaget Agria så har man sett exempel på förgiftning på hundar på runt 10 kilo som fått i sig mellan fem och tio ekollon. Symtom som trötthet, dålig aptit, feber, förstoppning, tjärliknande diarré, njurskada, leverskada med mera.

Kolla att din trädgård är ordentligt inhängnad

Har du en trädgård i ett bostadsområde så är det härligt att kunna släppa ut din valp och låta den springa runt. Men om du lämnar den ensam under korta stunder är det viktigt att den inte kan ta sig ut. Utanför din trädgård finns mängder av faror som bilar, cyklar och inte minst andra hundar.

Din trädgård behöver vara helt inhängnad om du på ett säkert sätt skall kunna släppa ut hunden. Flera hundraser kan behöva ett staket som är ungefär 180 cm högt.

En del hundar gillar att gräva och kan i vissa fall ta sig under ett staket eller stängsel. Har du en terrier så behöver du även låta barriären gå ner under marken ca en meter. Kontrollera även noga att det inte finns några dolda öppningar där din hund kan klämma sig igenom och ta sig ut. Även om man inte tror det så kan en nyfiken och motiverad hund faktiskt klättra över ett stängsel eller lågt staket om den kan få grepp.

En vattensamling som en damm eller en pool måste hållas under uppsikt. Täck alltid över en pool när den inte används eller är utan övervakning.

  • Se till att inhägna hundens område helt.
  • Kontrollera öppningar.
  • Tänk grävsäkert.
  • Täck poolen.

I garaget

Har du ett garage så kan det vara en lurig plats för din hund. Av någon anledning så verkar vi människor samla på massor av prylar högt och lågt. Ofta hamnar de i just garaget. En nyfiken hundvalp kan lätt komma åt något som kan välta eller ramla över den. Flera uppställda spadar eller ännu värre krattor och grepar skulle kunna falla olyckligt och orsaka onödig skada. Även burkar eller verktyg som ligger löst bör tas bort och placeras i lådor eller på något annat säkert sätt.

Hundar är ju ibland experter på att smaka på saker de inte borde

Hundar är ju ibland experter på att smaka på saker de inte borde. På ett ögonblick så har de tuggat i sig en påse snigelgift. I ett garage förvarar man ofta kemiska produkter till bilen som olja, glykol, spolarvätska mm. Saker som används i trädgården kan vara giftiga för en valp. Tänk bara på växtgifter, ogräsmedel eller myrmedel.

Råttgift
Råttgift till exempel är inte bara farligt för råttor. Var vaksam på ställen där det skulle kunna finnas utlagt råttgift. Det innehåller ämnen som kan leda till inre blödningar, orsaka kramper och medvetslöshet hos din hund. Du märker ganska fort att din hund blir dåsig, eller får nedsatt reaktionsförmåga.

Det troligaste är att hunden kommer i kontakt med det direkt men en råtta som blivit förgiftad kan också vara farlig då den förmodligen innehåller giftet. Det finns många olika sorter av råttgift och de är olika farliga beroende på vad de innehåller. Så försök ta reda på vilken sort din hund fått i sig och tag med eventuella förpackningar när du uppsöker en veterinär.

  • Ta bort saker som kan välta eller ramla på hunden.
  • Lås in kemiska produkter.

Backa ut bilen

Om du inte har garaget helt fullt med prylar så kanske din bil faktiskt får plats där. Då är det mycket viktigt att du tittar mycket noga när du backar ut på uppfarten. En hund kan reagera på att din bil börjar rulla och därför rusa fram. Bäst är att ha hunden kopplad eller säkrad på annat sätt när du skall backa ut bilen från garaget.

  • Säkra din hund när du backar med bilen.

Säkerhetstänk för ett säkert hem

Det finns så klart massor av saker som kan hända en hund i en vanlig hemmiljö. Därför måste du koppla på ”säkerhetsglasögonen” och använda sunt förnuft för att förutsäga olika kommande faror – stora som små. Ha ett säkerhetstänk redan från början så kommer du sova lugnare när du vet att du tänkt igenom det du kan redan innan.

- Annons -
Nyfiken på biodling? Ny Podcast. - Lyssna helt gratis!