Ta med hunden på sjön – så seglar du säkert

0
3916
Ta med hunden på sjön - så seglar du säkert
Det är klar man vill ha med sin hund på sjön - men tänk på de här sakerna innan du ger dig av. | Foto: Jesse Orrico - Unsplash.com - Licence

Är du nybliven hundägare eller kanske just skaffat båt? En omöjlig kombination? Skall man överhuvudtaget ha med sin hund på havet i en båt? Kan det vara farlig? Vad skall man tänka på?

- Annons -
 
💚 LoFi - Relax - Plugga - Följ på Spotify
   

Självklart kan man ha med sig sin hund ut på sjön. Det behöver inte vara så svårt som man först kan tro. Det som behövs är lite planering och omtanke. Är nybörjare så kommer här några tips på vad du skall tänka på innan du ger dig ut med båt på ett gungande hav.

I denna artikel

Första gången i en båt för din hund

En del hundar tycker det känns konstigt att inte ha fast mark under fötterna. Men precis som med bilåkning de första gångerna så vänjer sig de flesta hundar snabbt. Var ändå observant på hur den reagerar. Din hund kommer förmodligen lydigt följa sin flock även om det känns konstigt att kliva ombord på en båt som både gungar och låter annorlunda.

Låt gärna din hund vänja sig vid hela miljön, bryggan, andra båtar och lukter

Låt inte första besöket på båten vara första gången ni åker ut på sjön. Det kan vara bra att besöka båten, gå ombord utan att åka iväg vid samma tillfälle. Låt gärna din hund vänja sig vid hela miljön, bryggan, andra båtar och lukter. Använder du en segelbåt så kan ett stort segel ge ifrån sig skrämmande ljud och smällar samtidigt som det rör sig oberäkneligt. Försök istället att se till att första besöket blir lekfullt, mysigt och framför allt en trygg upplevelse.

Hjälp din hund ombord

Försök att alltid hjälpa din hund på och av båten. Det finns många hårda och hala plastytor på en båt där hunden kan få svårt att få grepp med tassarna. Har du en liten hund är det såklart lättast att bära den. En större hund hjälper du genom att leda den ev. med koppel över i båten.

  • Bär små hundar i och ut båten
  • Led stora hundar ombord

Hur sköter man hunden på en båttur?

Ja det kan ju vara lite knepigt. Här behöver man planera lite. Innan ni ger iväg så behöver din hund få ordentlig promenad. Tänk sedan på att du måste planera in flera stopp på vägen så hunden hinner kissa. Flera timmar på en båt kan kännas långt för en hund även om det verkar som den trivs och tycker det är roligt. Så bäst är att göra en tidsplanering utifrån din hunds behov. Bestäm i förväg ungefär vilka klockslag som ni måste lägga till i vid någon brygga eller vik. Bra är ju om det finns lite grönområden så blir det lättare för din hund. Gör du detta kommer allt gå mycket lättare.

Tänk på att det inte tillåtet med hundar på alla platser. Var uppmärksam på skyltar och lokala bestämmelser. Det kan ibland vara svår att veta men fråga dem du träffar på hellre än att råka i trubbel om någon kommer på dig med något otillåtet.

  • Planera resan efter hundens behov.
  • Gör ordentliga stopp i land tillräckligt ofta
  • Kontrollera att hunden får gå iland

Se till att din hund inte dricker saltvatten

Äta och sova ombord

Gör du flerdagarsturer med din båt så är det viktigt även här att anpassa resandet efter hunden. Se till att hunden precis som hemma, har sin sovplats även om utrymmet är litet. Sovplatsen passar bäst i skugga och lä.

Har du en mindre båt så blir det mesta blött till slut även sovkorgen. Jag tycker en sån här hundbädd med konstläderyta funkar rätt bra (ArkenZoo) att ha i båten. Väldigt praktiskt med nåt som är tåligt och är enkelt att torka av.

Glöm inte vattenskålen. Färskt vatten behövs även ute på havet. Bestäm ett ställe där matskålen kommer att stå. Din hund gillar bestämda platser och rutiner även i en båt.

Se till att din hund inte dricker saltvatten. Hundar är känsliga mot salt och kan faktiskt få saltförgiftning. Jag har skrivit en hel artikel om farlig mat för din hund här.

  • Ha mat, vatten och sovplats på bestämda ställen.
  • Saltvatten är farlig att få i sig.
Hur bra är hundar på att simma egentligen?
Hur bra är hundar på att simma egentligen? | Foto: KaboomPicsLicense

Kan hundar simma bra?

De flesta hundar är bra simmare så om de skulle ramla i vattnet klarar de sig ganska bra. Trots det kan de bli stressade om de inte är vana vid vatten. Det är svårt för dem att få en överblick och de  kan bli osäkra på åt vilket håll de skall simma. Det kan därför vara svårt att få upp din hund i lägen som dessa.

det första man bör skaffa är en godkänd flytväst till sin hund

Behöver en hund flytväst?

Kort svar – ja! Säkerheten på sjön är viktig även för hundar så det första man bör skaffa är en godkänd flytväst till sin hund. Det gör inte bara din hund säker. Alla ombord kan tryggare och lugna, det är ju det man vill när man är ute på en båttur.

Tips på flytväst till hunden

Flytvästar för hundar i flera olika prisklasser där de dyraste bruka ligga under femhundra. Som vanligt så är ofta dyrare både mer hållbart och bättre på flera sätt. Det finns många special anpassade flytvästar för hundar på marknaden. De är utformade så att hunden hela kan hålla sig ovanför vattenytan hela tiden.

En bra flytväst för hundar har ett handtag i ryggen som gör att du på ett lite enklare sätt kan få upp den ur vattnet. Det finns också en ring där du kan sätta kopplet. Om du har en långhårig hund så suger pälsen upp mycket vatten därför kan det vara bra att lägga på några kilo på den vikt man köper flytväst efter.

  • Ha alltid flytväst på din hund!
  • Ha en anpassad för hundens vikt.
  • Handtag i ryggen är bra att ha.
  • Lägg på något kilo för långhåriga där pälsen suger upp vatten.

Koppla inte hunden ombord

Väl ombord är det viktigt att du inte kopplar hunden. Oavsett om båten rör sig eller om den ligger i hamn så gäller samma sak. Skulle en nyfiken hund få för sig att hoppa i eller om den av misstag ramlar i vattnet kan det snabbt bli livsfarligt om den skulle bli hängande i kopplet över relingen.

  • Ha hunden lös ombord men med flytväst

Håll hunden torr

Många hundar gillar att bada men det finns ändå några saker att tänka på. En hund som badar väldigt mycket är fuktig långa stunder. Då kan den drabbas av så kallad vattensvans. Det är en inflammation i nerverna vid korsryggen och svansroten som kan vara mycket smärtsamt för hunden.

Händer detta så behöver en veterinär skriva ut smärtstillande och antiinflammatorisk medicin till din hund. Ett bra sätt att helt och hållet undvika vattensvans är att torka hunden ordentligt efter att den badat för att hålla den torr.

  • Torka hunden noga efter bad

Farliga saker i vattnet för din hund

Blåalger är något som tyvärr ökat de senaste åren. Detta är en vattenlevande organism som faktiskt har en del gemensamt med bakterier och finns i tusentals olika varianter. Man stöter oftast på dem då de ligger ibland i ett slemmigt skikt på vattenytan. Om din hund badat eller fått i sig alger kan du se symptom redan inom en timme. De flesta hundar blir påverkade och kan få några av följande:

Symptom vid förgiftning av alger

Hunden kan bli slö, svag, få klåda och/eller hudutslag, ögonbesvär, kräkningar, diarré, smärta och i vissa fall kramper, svårt att andas, chocktillstånd eller till och med förlora medvetandet.
Om du misstänker förgiftning av alger – uppsök omedelbart en veterinär.

Dags att ge sig iväg

Att ha med sig hunden på sjön kan vara en härlig upplevelse. Vill du få en Skeppshund i familjen är det bara att sätta igång. Var lyhörd för din hunds reaktioner och använd sunt förnuft så kommer ni få massor av fantastiska resor till havs tillsammans.

Källor: Agria, Wikipedia.

- Annons -
Nyfiken på biodling? Ny Podcast. - Lyssna helt gratis!