Hund rädd för åska – Så lär du den tåla höga ljud och smällar

0
4789
hund rädd för åska - Så lär du den tåla höga ljud och smällar
Att hundar är rädda för blixtar och höga smällar är inte ovanligt. Man vad kan man göra åt det? | Foto: ieagle123 /LauraTara/PixabayCC0 1.0

Många hundar ogillar kraftiga ljud

Är din hund rädd för åska eller fyrverkerier? Du är inte ensam. Detta en av de vanligaste sakerna som gör hundar rädda. Alla djur reagerar inte på samma sätt som en hund och man vet inte varför just hundar är rädda för muller och åska. Det skiljer sig även åt mellan olika hundar och raser hur de reagerar.

- Annons -
 
💚 LoFi - Relax - Plugga - Följ på Spotify
   

Det kan vara svårt att få bort rädslan men det är viktigt att försöka. Oron brukar ofta bli värre ju äldre hunden blir. Svårt, javisst men det finns saker man kan göra för att minska den. Så här kan du få din hund att bli mindre rädd när det åskar och smäller eller när en trummande parad passerar.

Reagerar tidigt

Att en hund är rädd för smällar och åska är inget man missar. Det märks tydligt på hur den beter sig. Många gånger känner den att något är på gång långt innan ett oväder startar. Hundar har ju som bekant mycket god hörsel och kan som en del djur känna skillnader i luftrycket. En del hundar känner oro redan när de hör att det börjar regna på taket.

Det finns flera saker som skvallrar om hur din hund känner sig. Du känner kanske igen några av dessa symptom.

  • Flämtar kraftigt, får hög puls och producerar mycket saliv.
  • Har ingen matlust utan går istället och gömmer sig med en hukande gång stil.
  • Skakar, gnäller och skäller på ett annorlunda sätt.

ingen metod passar alla hundar

Viktigt att göra något åt det

Rädslor för höga ljud brukar komma runt första året hos de flesta hundar. Om man inte tar hand om det ordentligt så kan det bli värre och tillslut utvecklas till en fobi. En del hundar som blir rädda beter sig väldigt destruktivt. De tuggar på möbler och kläder eller krafsar på ytterdörren. En del berättar om att deras hund blivit som förbytt och blir ilsken, skäller och vill ut. Jag har hört exempel där hunden vill vara själv och försöker bitas som försvar om man vill hjälpa den.

Detta är som sagt ingen enkel nöt att knäcka och ingen metod passar alla hundar. Men här har jag samlat flera saker som kan vara värda att prova när det närmar sig ett oväder.

Låtsas som ingenting

Ett av problemen är ofta att hundägaren blir uppjagad och säger ”så ja, ta det lugnt” ”ingen fara” och klappar tröstande. Undvik detta. Här är det viktigt att du är som vanligt eller rättare sagt inte gör något speciellt. Visa att du tycker att det som sker är som vilken vanlig händelse som helst och fortsätt göra det du höll på med. Detta är såklart lättare om du inte själv är rädd för åska. Om du är det, så be någon som känner hunden hjälpa dig, så du inte för över din egna oro till hunden.

Ta med hunden inomhus

Om ni är utomhus så ta med hunden in så fort det börjar åska eller smälla från raketer. Lämna den aldrig ensam ute. Då kan kan den försöka söka skydd genom att springa iväg eller hoppa över staket för att försöka söka skydd inomhus.

Även om du kanske tycker synd om din hund och vill klappa och uppmuntra den så gäller det att inte göra detta för mycket. Vissa menar att detta kan leda till att din hund tror att du belönar sättet den reagerar på och att det är något du tycker är bra. Var bara dig själ istället.

Se till att hunden har en trygg plats

Det är viktigt att du är lugn och överför ditt lugn till hunden. Om den är orolig så kan du prova att sitta med den på golvet eller ha den i knäet. Ta sedan tag, mycket lugnt i hundens halsband med ena handen. Då får ni en kontakt utan att det är någon belöning men den känner ändå ditt lugn. Om du kommit så här långt så kan du behöva sitta en stund.

När det är åska eller smäller utomhus är det också bra om din hund har ett ställe där den känner sig hemma och säker. De brukar själva gå och hitta något ställe att gömma sig. Det kan vara i sin korg, under en säng eller en filt i soffan. Allt som gör att ljudet dämpas och som känns som ett skyddat läge. Det är bra om hunden hittar ett ställe själv utan att du hjälper den för mycket. Då vet den om en trygg plats om du inte skulle vara hemma och något liknande händer.

Var tillsammans med hunden

En hund som är ensam blir mer rädd för åska och smällar än om den får vara tillsammans med någon. Vet du att det skall komma ett oväder så gå in och var med hunden redan innan. Är hunden hemma själv så be gärna någon hunden känner att hålla den sällskap om du inte kan själv.

Komma på andra tankar

Försök på något sätt att avleda uppmärksamheten och fokusera på något annat. Något som brukar fungera är att leka lite med den för att få den på andra tankar. Det kanske låter långsökt men prova att öva på några trick, kasta boll eller ge den nåt att tugga på. Men ge den inte vad som helst, här har jag skrivit om farlig mat för din hund – 10 vanliga livsmedel som du äter själv. Var inte det en bra avledande manöver? Då fortsätter vi.

Försök minimera ljuden

Det är bra att tidigt vänja hundar vid lite olika höga ljud. Om det är första gången din hund hör ett åskoväder, raketer eller en trumorkester så kommer det vara mycket lättare om du låtit den höra blandat oväsen tidigare. Fast detta kan man ju inte börja träna på nyårsafton. Då gäller det bara att försöka minska alla ljud så långt det är möjligt. Ett sätt kan vara att lägga till andra bekanta ljud. Sätt på TV’n eller radion. Prova musik som du brukar spela annars.

Dra för mot blixtar

Gå till ett rum där åskan eller smällarna hörs minst. Det kan vara en källare eller ett rum i en annan riktning från oljuden. Om hunden reagerar på blixtar så skall du börja med att dra för gardiner eller persienner. Tänd även lampor i tak och andra ställen för att minska blixtarnas intryck.

Hur får man hunden att inte vara rädd för åska?

hur gör man för att göra sin hund helt okänslig för åska och muller. Jag har hört om flera olika metoder som går ut på samma sak – att långsamt vänja huden för höga ljud och smällar. Så här kan man göra.

Ljudinspelning

En metod är att använda inspelningar av åska, smällare eller fyrverkerier som man spelar upp. Det finns massor av ljudinspelningar av åska Youtube som du kan lyssna på. Börja med en svag volym och passa på att leka eller träna på något. Tanken är att det mullrande ljudet skall vara något naturligt som kan komma och gå och något som finns i den vanliga ljudbilden. Försök att få ljudet att blanda sig med alla andra vardagliga ljud runtomkring. Hunden kan såklart reagera på ljuden men men märker du att den blir rädd skall du sänka volymen eller stänga av.

Köksprylar som låter

Ett annat sätt är att låta hunden leta efter en godis bland saker som slamrar. En kompis använde massa saker från köket som ugnsplåtar, kastrullock och metallbunkar på gräsmattan. När hunden hoppar runt bland detta slamrar det ordentligt och om den inte blir rädd så vänjer den sig vid höga ljud som kommer lite slumpmässigt. Är man inne så kan det vara bra att ha en filt under, om det låter för mycket.

Lugnande feromon doft för valpen

Har du prova allt så kan detta vara ett bra alternativ. Här är en smart produkt som kallas doftavgivare som gör att din valp känner sig trygg (VetZoo.se). Under perioden som valpen diar så avger tiken ett feromon. Det skall få valpen att känna sig lugn och trygg. Nu har man tydligen lyckats efterlikna detta i olika produkter som avger doften i hemmet. Det finns både halsband och sprayer med ämnet och även en modell som man sätter i väggkontakten ungefär som en myggskrämma. Detta kan ha en bra effekt om ett fyrverkeri väntar men också vid andra tillfällen då din hund kan känna sig orolig.

Hjälp av veterinär eller hundpsykolog

Om du känner att din hund håller på att gå upp i bitar varje gång det mullrar på utsidan så kan en veterinär hjälpa till. Det finns receptbelagda mediciner som kan hjälpa en del. Tänk på att aldrig ge din hund medicin utan att en veterinär ordinerat den. Det kan lätt bli livsfarligt om det blir fel. Det finns även hundpsykologer som kan hjälpa din hund om du känner att du behöver hjälp.

Att göra en hund okänslig mot åska, smällare och liknande är svårt. Man måste låta det ta tid och det kan bara ske lite i taget. Men ju tidigare man börjar desto bättre möjligheter har man att lyckas (som alltid).

Lycka till!

- Annons -
Nyfiken på biodling? Ny Podcast. - Lyssna helt gratis!